Богослужења Владике Константина у Розенхајму, Фридрихсхафену и Шафхаузену

Архијереј Епархије средњоевропске, Његово Преосвештенство Епископ Г. Константин, богослужио је претходних дана у јужној Немачкој и Швајцарској. У петак 18. фебруара Г. Епископ је водио разговоре са свештенством и Управним одбором Црквене општине у Минхену у вези са финансијско-материјалним обавезама ове Црквене општине према Епархији средњоевропској.

У суботу 19. фебруара Владика Константин је посетио Розенхајм у Баварској и служио Свету Архијерејску Литургију поводом парохијске славе, Сретења Господњег. Архијереју су саслуживали протојереј Бранислав Чортановачки из Минхена који опслужује парохију Розенхајм и јереј Александар Столић из Куфштајна у Аустрији.

Црквена општина и парохија у Розенхајму основане су 2001. године издвајањем из састава постојеће црквене општине Ландсхут. На територији Црквене општине живи око 2.500 припадника Српске православне цркве. Осим у Розенхајму, парохија има и богослужбено место у Трауенројту.

У недељу 20. фебруара, Преосвећени Епископ Г. Константин служио је Свету Архијерејску Литургију у Фридрихсхафену и том приликом осветио три иконе на спољашњем зиду храма, крст на улазу у црквени центар и звона. Епископу Г. Константину саслуживали су протојереј Братислав Божовић из Штутгарта, Архијерејски намесник за јужну Немачку, протонамесник Дарко Кнежевић из Брегенца (Аустрија), протонамесник Миленко Марковић из Филингена (Немачка), месни парох Румунске православне цркве и надлежни парох, јереј Слободан Тијанић, који је овим поводом и унапређен у чин протонамесника. Истом приликом, Душку Чолићу, председнику Црквене општине Фридрихсхафен, уручен је орден Св. Саве трећег степена.

Црквена општина у Фридрихсхафену основана је 1993. године. Располаже својим храмом и црквеним центром, освећеним малим освећењем 1997. године. Филијална богослужбена места налазе се у Констанцу и Мемингену. На територији Црквене општине живи око 4.000 припадника Српске православне цркве.

Након посете Фридрихсхафену Архијереј је отпутовао у Шафхаузен у Швајцарској, где је служио и Вечерње. У такозваној «Српској кући» у овом граду налази се једно од богослужбених места црквене општине Цирих. Архијереју су саслуживали јереј Бранимир Петковић и ђакон Бране Сарић, док се за певницом молио и појао протојереј др Мирослав Симионовић. У Шафхаузену се такође разговарало о могућности градње храма близу «Српске куће» као и о евентуалном постављењу свештеника за овај град и његов кантон.

Епископ Константин са свештенством и народом у Шафхаузену

Његово Преосвештенство Епископ средњоевропски Г. Константин обишао је у понедељак и радове на храму Успења Пресвете Богородице и црквеном центру у Цириху.

Извор: Епархија средњоевропска