"Боје Православља" у Храму Светог Саве

"Боје Православља" у Храму Светог Саве
"Боје Православља" у Храму Светог Саве
"Боје Православља" у Храму Светог Саве
"Боје Православља" у Храму Светог Саве

Они који су имали среће да се у четвртак вече, 19. септембра 2013. године, нађу под куполама Храма Светог Саве на Врачару срели су се са живом Пољском Православном Црквом, њеним бојама, појањем, са пољским православним свештеницима и православним Пољацима.

У Храму Светог Саве на великим паноима приређена је изложба „Боје Православља. Пољска“. После отварања изложбе појао је хор из Пољске из града Бјалистока који носи име Светог Василија Мартиша, новомученика кога су после Другог светског рата убили римокатолици. Пољаци су донели и икону Светога Гаврила Младенца који је пострадао крајем седамнаестог века. На икони је и честица моштију овог светитеља. Са члановима хора допутовали су и свештеници Пољске Православне Цркве, али и пољски фоторепортери.

Изложбу, која је претходно била приређена у Софији у Бугарској, припремио је „Орфото“, јединствено место на интернету које су осмислили православни Пољаци, где се на једном месту скупљају фотографије које пристижу из целог света, а које представљају Православље, православне храмове, свештенике, вернике, православне светиње и обичаје. За релативно кратко време у овај пројекат „Ортфота“ укључио се велики број фотографа из седамдесетак земаља, који су послали око 75 хиљада фотографија, а овај сервис је доступан на десет језика. Значајан допринос овом великом мисионарском послу дали су и српски фотографи.

Поред тридесетак фотографија великог формата изложених на изложби „Боје Православља. Пољска“, које сведоче о животу Пољске Православне Цркве, које приказују њене богомоље, светиње, свештенике, вернике, народне обичаје, представљене су и публикације „Ортфота“, лепо уређене фотомонографије о православљу у Пољској, Русији и Србији. Изложба ће трајати до 29. септембра, а затим ће бити премештена у Ниш.

Живу Пољску Православну Цркву представио је и хор који носи име Светог Василија Мартиша, а који делује у храму Светог Николе из Бјелистока. Хор је извео већи број духовних песама које су настале и које се поју у Пољској, али и у још неким Православним Црквама. Овај хор својим квалитетом достојно је представио православне Пољаке. Изложба се одржава под покровитељством Његовог блаженства Митрополита Варшаве и све Пољске г. Саве и председника Пољске г. Бронислава Коморонског. Пројекат је подржало и Министарство спољних послова Пољске.

Изложбу је, у име Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, отворио Епископ ремезијански г. Андреј, викар Патријарха српског. После тога свештеник Пољске Православне Цркве Михаило Чиквин прочитао је писмо Његовог Блаженства Митрополита Саве. Говорила је и гђа Дагмара Луковић, аташе за културу Пољске амбасаде у Београду, и г. Александар Василук, један од оснивача пројекта „Ортфото“. После тога хор Свети Василије Мартиш извео је свој програм.

Присутнима се први обратио протојереј-ставрофор Петар Лукић, старешина београдске Саборне Цркве и челник Првог београдског певачког друштва које са гостујућим хором из Пољске негује братске односе. После кратког обраћања он је најавио епископа Андреја, а онда и оца Михаила, који је прочитао писмо митрополита Саве.

Јово Бајић