Бомба експлодирала у јерменској католичкој катедрали у Алепу

Бомба експлодирала у јерменској католичкој катедрали у Алепу
Бомба експлодирала у јерменској католичкој катедрали у Алепу
Бомба експлодирала у јерменској католичкој катедрали у Алепу
Бомба експлодирала у јерменској католичкој катедрали у Алепу

Терористи су 9. јануара 2015. бацили бомбу на јерменску католичку катедралу Пресвете Богородице Милостиве (позната и као Света Рита), која се налази поред јерменске католичке надбискупије Алепа, и која је делимично уништена. Није било жртава.

Бискуп Микаел Мурадијан, јерменски католички бискуп за САД и Канаду, разговарао је са оцем Крикорем Миладом који живи у Алепу, а који је описао шта се дешавало и притом је рекао да је експлозија бомбе била око 5,30 ч. ујутру, док су сви спавали. Прозори надбискупијске зграде су разнесени, пошто је улетела прашина. Отац Милад, који је био у згради, дојурио је до цркве која се налази одмах поред да би проверио да нема ватре. Иако је део куполе пао, ипак нема жртава.

„Да је бомба бачена два сата касније, црква би била пуна верника,“ изјавио је  бискуп Мурадијан листу Armenian Weekly, поменувши да се специјална миса требало одржати у 7 ч. ујутру за Свету Риту, уз саслужење братства Цркве.
Према непотврђеном извештају, нападачи су наводно борци из Харакат Ахрар Ал-Ашам милиције која припада Исламском Фронту (Џабат ал-Исламија).

Катедрала, која се налази у улици Тилел, освећена је 1840, а обновљена 1990. Олтар ове катедрале је посвећен Светој Рити.

Овај напад се догодио само четири месеца након што су Спомен-обележје јерменском геноциду и црква Дер Зор уништени од стране тзв. Исламске Државе (ИСИЛ), мада то није потврђено.

Око 17.000 католичких Јермена припада Бискупији алепској, према подацима из 2008. године. Међутим, од почетка сиријског грађанског рата, пуно Јермена је напустило земљу.

Католичка јерменска заједница Алепа датира из раног 18. века, када је први званични јерменски католички прелат, који је рођен у Аинтабу, бискупАбрахам Арџивијан устоличен за епископа.

Пре сиријског грађанског рата Алепска бискупијаје имала у својој јурисдикцији 20 цркава, богословију и манастире, као и пет школа. Она се састојала од шест парохија: Катедрала Пресвете Богородице у улици Тилел у Алепу; црква Свете Варваре у општини Сулејманија у Алепу; црква Свете Тројице у општини Мидан у Алепу; црква Часног Крста у општини Уруба у Алепу; Благовештенска црква у Џебелу; и црква Светих мученика у граду Раки.
Извор: ОСР