Борба за статус руског језика је борба за равноправност житеља Украјине

Борба за статус руског језика је борба за равноправност житеља Украјине

Митрополит одески и измаилски Агатангел је позвао да се заштити руски језик на постсовјетском простору, саопштава Интерфакс-Религија.

„Пред нама стоји одговоран задатак, предузети конкретне мјере за даљу заштиту и развој руског језика како у земљама Савеза Независних Држава, тако и у дијаспори“, изјавио је Владика поздрављајући учеснике Свјетске конференције „О статусу  руског језика у заграничним земљама“, која је одржана у Москви у уторак.

Како сматра Митрополит Агатангел, један од основних проблема за подијељени руски народ,  су „стални покушаји који се базирају на националистичким идеологијама руководилаца бивших савезних република, предузимани свих потоњих двадесет година, да се асимилише рускојезични сегмент становништва, да се створе услови у којима ће руски језик бити истиснут из државног, друштвеног, образовног и културног живота“.

„Посебно  имам у виду Балтичке државе, Молдавију, Грузију и доскорашње наранџасто руководство Украјине. Националистички владари изгледа пражњењем русофобске хистерије предузимају превисоке мјере против руског језика, они наговарају људе да измијене своју свијест, свој вјековима изграђиван духовно-културни код,  да се потчине одређеној идеологији“, казао је он у обраћању.

„Међутим, такав поглед је дубоко погрешан и штетан не само са моралне, него и са праткичне тачке гледишта, јер је немогуће на основу гажења основних и природних права милиона житеља своје сопствене државе, на дубокој неправди и лажи, на мржњи и фобијама изградити савремено правно и просперитетно друштво“.

„Није преувеличавање кад се каже да је питање очувања, заштите и развоја руског језика дио ширег проблема – одбране православног цивилизованог избора, духовног интегритета и независности народа који насељавају велики простор Свете Русије, црквеног јединства“, подвукао је Митрополит.

Он је увјерен да обавезно треба превазићи негативне тенденције као што  је смањење броја руских школа у Украјини.

Борба за статус руског језика је борба за истинску равноправност житеља Украјине. Зато никако са дневног реда не треба скидати питања о државном статусу руског језика, о његовој слободној примјени у правној сфери; о повлачењу кривичних, али формално институционализованих нехуманих ограничења употребе на радију и телевизији „недржавног језика“, речено је у обраћању.

Извор: Митрополија црногорско-приморска