Боже живота, води нас ка правди и миру

Боже живота, води нас ка правди и миру
Боже живота, води нас ка правди и миру
Боже живота, води нас ка правди и миру
Боже живота, води нас ка правди и миру

Десета Генерална скупштина Светског савета цркава

Десета Генерална скупштина  Светског савета цркава (ССЦ) одржава  се у Бусану, у Јужној Кореји, од 30. октобра до 8. новембра 2013, под слоганом ”Боже живота, води нас ка правди и миру”. 

Представници 345 православних помесних Цркава, англиканских и протестантских заједница, чланица ССЦ, као и посматрачи из Римокатоличке цркве и других заједница које нису чланице ССЦ, сусрели су се како би разговарали о најважнијим актуелним питањима која се тичу хришћанства у свету, а уједно и одлучивали о правцу рада ССЦ у периоду до наредне скупштине, која ће бити одржана кроз осам година. На Скупштини учествује 2.190 представника, од којих 700 делегати сарађује у законодавном раду Скупштине.

Скупштина је зотворена молитвеним скупом, на коме је, након што је прочитан одломак из Јеванђеља на тему ”Не изабрасте ви Мене, него Ја вас изабрах...” (Јн 15, 16-17), беседио Његова Светост Карекин II, Врховни Патријарх и Католикос свих Јермена. Патријарх је истакао да и након две хиљаде година речи Светог Јована одјекују овим скупом, јер смо се данас на исти начин сабрали на једном месту и у једном срцу као гране истинског чокота. Иако и различити и јединствени, повезани смо љубављу према Господу у којој, као шибљике, имамо заједнички корен.

На свечаном отварању говорио  је градоначелник Бусана г. Нам-сик Хур, а у склопу свечаности отварања уприличена је уметничка приредба која је приказала новију историју Кореје, истичући трагичну поделу која пуних 60 година потреса корејски народ.

После свечаног отварања пленарном седницом започео је радни део Скупштине, на коме су извештаје о раду ССЦ од прошле Скупштине, одржане у Порто Алегреу (2006.), поднели главни модератор пречасни др Валтер Алтман и генерални секретар ССЦ преч. др Олав Фикс Твејт. Другог дана заседања делегатима ССЦ обратио се и премијер Јужне Кореје г. Хонг-вон Џунг.

Делегацију Српске Православне  Цркве на 10. Скупштини ССЦ чине Његово Преосвештентсво Иринеј, Епископ  Митрополије аустралијско-новозеландске, Његово Преосвештенство др Максим, Епископ западно-амерички, презвитер Немања Мрђеновић, Клаудија Ченде и Андреј Јефтић. Такође, као посебни саветник ССЦ у раду Скупштине учествује и др Растко Јовић, а у својству стјуарта присутан је студент теологије са Новог Зеланда Стефан Мастиловић. У раду Скупштине учествује и протојереј-ставрофор Живко Јакшић из Епархије британско-скандинавске, координатор православних у Хришћанском форуму Краљевине Шведске. 

Епископ Иринеј је по други  пут уврштен у стални Одбор  за консензус и сарадњу, а, уз то, председава и изузетно значајним Одбором за јавна питања. На крају заседања Скупштина ће изабрати нови састав Централног одбора и других радних тела.