Божић у Јерусалиму

Божић у Јерусалиму
Божић у Јерусалиму
Божић у Јерусалиму
Божић у Јерусалиму

Према веома старом обичају Јерусалимске Патријаршије, празник Рождества Христовог славио се у Витлејему, месту рођења нашег Господа Исуса Христа од 4. века.

Стога се у петак 6. јануара 2017. године, после уобичајене посете јерусалимске полиције Патријаршији, Његово Блаженство Патријарх јерусалимски Теофило заједно са светогробним оцима, упутио уз звуке звона ка Јафиној капији уз пратњу православних скаута који су стајали успут. Ту су чланови делегације ушли у возила и под полицијском пратњом кренули ка светом манастиру Пророка Илије, који се налази на пола пута између Јерусалима и Витлејема.

Тамо су градоначелници градова Витлејема, Беит Сахура и Беит Јале заједно са својим сарадницима и израелском војном командом области Кфар Ецион дочекали Његово Блаженство. Састанак је следио након целивања икона у цркви и дочека.

После састанка, уз пратњу израелских коњаника, Патријархова делегација је наставила поред Рахиљиног гроба, а одатле су се упутили са пратњом до главног Трга јасала у Витлејему, где их је дочекао пун трг верног народа. Ово све уз пратњу скаута и многобројног народа који су се полако кретали.

Тамо су Патријарха дочекали Патријархов викар Архиепископ јордански Теофилакт, светогробни јеромонаси обучени у литургијске одежде, јереји Патријаршије из околних градова, градоначелник и префект Витлејема, полицијски званичници и извиђачи, генерални конзул Грчке у Јерусалиму г. Христос Софијанопулос и чланови конзуларног одељења, професор Националног техничког универзитета у Атини гђа Антонија Моропулу и велики број људи.

Са трга је заједно са Патријархом и домаћинима који су га дочекали, патријархова пратња ушла у храм кроз порту. Одатле су се сви пошли ка иконостасу и окренувши се ка капели Св. Николе, упутили су се до Пећине Рождества.

Овде је Његово Блаженство Патријарх началствовао Вечерњом и Божанском Литургијом Светог Василија.

На крају службе Патријархова пратња је отишла до Игуменарије кроз Врата крштења, где је уприличена трпеза љубави.

Око 7 увече Његово Блаженство Патријарх одржао је пријем у част председника Државе Палестине Махмуда Абаса Абу Мазена и других палестинских великодостојника, представника Владе Јордана, и министра спољних послова г. Башира Хасуна. Том приликом Патријарх је уручио божићне поклоне и обратио се председнику Државе Палестине.

Извор: Јерусалимска Патријаршија (превод – Информативна служба СПЦ)