Божић у Санкт Галену

Божић у Санкт Галену
Божић у Санкт Галену
Божић у Санкт Галену
Божић у Санкт Галену

Први пут вечерњој служби уочи Божића присуствовали су и представници других хришћанских заједница

Празновање оваплоћења Богомладенца Христа – Божића у Санкт Галену отпочело је светом Литургијом у Недељу Отаца, током које су се многи причестили светим тајнама Тела и Крви Христове. У вечерњим часовима служено је празнично вечерње у Нетсталу (кантон Гларус), које је, по благослову епископа Андреја, служио архимандрит Козма Бихл из Цириха. Многи православни Срби су се тим поводом окупили да дочекају Рождество Христово.

На другом крају најпространије швајцарске парохије, у Роршаху, свечаном вечерњем богослужењу присуствовао је Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј, који се на крају службе надахнутом беседом обратио верном народу. Служио је надлежни свештеник Бране Сарић, а појао је парохијски хор под диригентском палицом гђе Јасмине Голник.

По први пут вечерњој служби уочи Божића присуствовали су и представници других хришћанских заједница, као и представници кантоналних и градских власти Санкт Галена. Својим доласком вече су учинили посебно свечаним санктгаленски бискуп Маркус Бихел, г. Хајнц Фе из Евангелистичке цркве Санкт Галена, г. Данијел Конрад из Старокатоличке цркве, министар унутрашњих послова кантона Санкт Галена г. Мартин Клети и председник градског парламента г. Галус Хувајцарскифенус.

У наставку вечерње службе свечано је изнет бадњак из цркве у порту у пратњи пет фолклорних друштава са простора парохије, чији су чланови за ову прилику обукли богате ношње из свих крајева отаџбине. После ложења бадњака, славље је настављено уз звуке две хармонике и једне виолине и коло које су повели чланови фолклорних друштва.

На дан Рождества Христовог служена је света Литургија у препуном храму Преподобног Симона Монаха у Санкт Галену. Велики број деце сабрао се ради прославе најрадоснијег хришћанског празника и светог причешћа. Богу у славу, а деци на радост, гђа Зорица Цветковић спремила је чесницу која је руком свештеника Бране Сарића освештана и деци подељена. Срећни добитник божићњег сребрењака је био дечак из Санкт Галена по имену Алекса Арсић.

Уз древни поздрав Христос се роди!, свештеник је поделио нафору и отпустио верни народ, пожелевши свима мир Божји и напредак у хришћанском животу.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска