Божићна изложба радова Женске радне секције ВДС-а

Божићна изложба радова Женске радне секције ВДС-а

Женска радна секција при Верском добротворном старатељству  Архиепископије београдско-карловачке организовала је Божићну добротворну изложбу својих радова. Изложба је одржана 22. и 23. децембра 2012. г. у суботу и недељу на празник Детињци у просторијама ВДС-а у Француској 31. Изложба је била продајна, а приход од продатих радова намењен је за Црквено народну кухињу при ВДС-у, а један део за активности Секције.

У присуству љубитеља ручног рада изложбу је отворио јереј Владимир Марковић, секретар ВДС-а, рекавши: „Нека Господ благослови ваш труд и време које сте издвојили за Цркву. Желим вам да напредујете у вештинама ручног рада и да лично духвно узрастате у Богу. Да будете истрајне у раду, да окупите нове чланице, и да оне код вас препознају тај породични дух, лепоту ручног рада у смиреној духовној атмосфери, и да то буде наша заједничка молитва Богу да вас умножи, да имате толико  ручних радова да можете да их поклањате.”

Обраћајући се присутнима, госпођа Аника Марковић, која води Женску радну секцију, између осталог, је рекла: „Ово је наша друга изложба у овој години, коју смо припремили да би наставили традицију одржавања Божићне изложбе. Желим да сви будемо сложни и здрави, и благодарим на великом труду чланица Секције захваљујући чему се и одржава ова изложба. Женска радна секција постоји већ девет година, а почела је свој рад са благословом покојног проте Љубодрага Петровића. Окупљамо се овде у ВДС-у једном недељно, четвртком у 17 часова, а наш рад почињемо и завршавамо молитвом. Пуно се научи, резултате тог рада можете да видите овде, на изложби.” 

И овом приликом тема изложбе је био пачворк. Највећи број радова: прекривача, столњака, јастучница и других предмета био је урађен техником пачворка, која вештом применом обичним крпицама даје нови живот изузетно лепим и корисним предметима, који су и овом приликом имали своје купце.

Посебну пажњу посетилаца привукла су три гоблена-иконе, правa мала ремек-дела. Сва три су тако добро урађена да се не би рекло да су гоблени, него иконописане иконе. Њихов аутор је госпођа Аника Марковић, која нам је открила „тајну” - да је гоблене-иконе урадила према комјутерској шеми која је „скинула” сваку тачку с оригинала тако да се овај гоблен ради с 58 до 60 боја, због чега је приказ тако веран. Оваква прецизност захтева велики труд и стрпљење, па се један гоблен израђује годину дана. Због тога верујемо да су за лепоту ових гоблена-икона, поред могућности које пружа савремена комјутерска технологија, били пресудно умеће госпође Анике и њена вера и љубав према Богу.

Рад иглом и концем, бод у бод, није данас популаран, није „на гласу”. Дигитални свет га „гура” на страну. Навикава нас да све буде „одмах” и „сада.” То у неким стварима јесте предност, много чега се обавља брже и лакше. Али много тога, а највише наши међусобни односи, посебно у породици, зависе од нашег смирења и трпљења. Они се лако губе, а тешко стичу. Зато је вишегодишње искуство Женске радне секције тако драгоцено, јер говори да се у молитвеној атмосфери уз рад иглом и концем учи не само техника пачворка и друге врсте ручног рада, него се и  вежба истрајност и стрпљење и  стиче унутрашњи мир. Иако ти резултати нису видљиви на овој изложби, они су њен саставни део који ручном раду у савременом свету даје посебно и незаменљиво место.

Извор: ВДС