Божићна Литургија у Ваљевској болници

Божићна Литургија у Ваљевској болници
Божићна Литургија у Ваљевској болници
Божићна Литургија у Ваљевској болници
Божићна Литургија у Ваљевској болници

Мир Божји Христос се Роди! - одјекивало је  у храму Светог Козме и Дамјана у кругу Ваљевске болнице у ране јутарње часове на дан Божића. Већ негде око 3.30 часова полако су почели пристизати верници у храм, да би црквеним звонима започели Божићно јутрење у 4 сата ујутро. Тихо и молитвено, уз свеће и кандила, по светогорском типику, дочекало се и објавило Рођење Богомладенца Христа.

Током свете Литургије скоро сви верници су се причестили. По свршетку службе отац Радомир је прочитао Божићну посланицу Његове Светости Патријарха српског Иринеја и свих Архијереја Сабора Српске Православне Цркве, да би затим уследило појање тропара Рождества и заједничко ломљење чеснице, где је новчић добила Марија Станојевић.

После поздрава и божићних честитки болнички духовник, у пратњи вероучитеља дипломираног теолога Драгана Станојевића и студента теологије Стефана Лазића, кренуо је да по одељењима причешћује пацијенте везане за постељу, који нису могли да присуствују богослужењу. Сви пацијенти и особље су, такође, добили по мали бадњак.

После причешћа, група је посетила одељење педијатрије, где су деци која су ту на лечењу подељени Божићни пакетићи. Божићне дарове за најмлађе пацијенте, као и за дечицу која долазе на службе у болнички храм, обезбедио је Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Болнице Ваљево.

У после подневним часовима отац Радомир у пратњи г-ђе Гордане Бановић, власнице трговине „Херц 014“,  посетио је породилиште где су мајкама и новорођеним бебама уручили божићне дарове. На Бадњи дан и до јутарњих часова на Божић у Ваљеву су рођене четири бебе - три дечака и једна девојчица - и то је најлепши поклон који су Ваљевци могли добити ових празничних дана.