Божићна порука Патријарха васељенског Вартоломеја

Поводом празника Рождества Христовог који се слави по грегоријанском календару у неким Црквама укључујући Васељенску Патријаршију, Патријарх васељенски Вартоломеј послао је посланицу:

Бог се јави на земљи и, истовремено, ми смо видели савршеног човека заједно са непојмљивом вредношћу људске личности. Нарочито данас доживљавамо стање човечанства након пада, с обзиром на то да свакодневно са Псалмописцем казујемо да „сви застранише, уједно неваљали посташе; нема га који чини добро, нема га ни једнога!“ (Псалам 13,3; Римљанима 3,12-13).

Пре оваплоћења Христовог човечанство никад није могло замислити непојмљиву вредност људске личности, која је ослабљена и искривљена након грехопада. Само најпросветљенији људи могли су да уоче, чак и пре времена Христа, вредност људске личности и одговоре на питање Псалмописца: „Шта је човек да га се сећаш? (Псалам 8,5), и: „Учинио си га мало мањим од Анђела, славом и чашћу венчао си га“.

То је та врховна вредност људске личности коју је пројавила богочовечанска личност Господа. И од тог времена сваке године слушамо поруке поводом исте теме појединих држава, влада и социјалних група, или их читамо у међународним споразумима о поштовању људске личности и људских права.

Ми сведочимо са великим изненађењем стално понављану „драму витлејемску“. То је једна драма, јер то више није радостан догађај када ми игноришемо Сина и Реч Господњу рођеног у јаслама, када се човечанство као Његова творевина не поштује као „божанска слика“.

Наша света Православна Црква и њено богословље уче нас да човечанство и људско тело заслужују највише поштовање, јер они су присаједињени Богу у васкрслом Господу. Стога смо сви ми у обавези да повећамо своје напоре за највишу вредност људске личности како би је сви поштовали.

Са великом тугом и дубоким жаљењем Васељенска Патријаршија прати све веће таласе насиља и бруталности, који и даље муче различите регионе на нашој планети, а посебно сав Блиски исток, нарочито тамошње хришћанске староседеоце, често у име вере. Никад нећемо престати да из овог Светог Седишта Православља објављујемо свима – нашој браћи Поглаварима православних и других хришћанских Цркава, вођама и представницима других религија, председницима држава и свакој особи добре воље свуда у свету, а изнад свега нашим ближњима, да било да их други мотивишу или не, ризикују сопствене животе како би лишили друге њихових живота; за њих такође важи да их је Бог створио – јер не може бити истине или истинске религиозности или духовности без љубави према људској особи. Било какво идеолошко, друштвено или верско изражавање које или презире човечанство створено по слици Бога или које учи и дозвољава смрт блиских људских бића, посебно на окрутан и примитиван начин који видимо, зацело нема никакве везе са Богом љубави.

Драге браћо и сестре, док обраћамо пажњу на ситуација која преовладава у нашем свету данас, ми осуђујемо трагичне догађаје који произилазе из мржње према другим религијама и непријатељства према људима.

Као одговор нудимо као једини моћни противотров савременом насиљу „крајње снисхођење“ Бога, који увек делује као љубав и који изненађује учењаке и сав свет. Ово је мистична моћ Бога, мистична моћ Православне Цркве, као и мистична моћ хришћанске вере. Ово је моћ која осваја и преовладава сваки облик насиља и зла путем љубави.

(Патријарх се моли за прекид сваке врсте насиља, које може бити превазиђено љубављу коју доноси и пружа „Анђео Великог савета“, „Кнез мира“,  Господ наш Исус Христос).

Извор: Васељенска Патријаршија