Божићни фестивал у Москви

Божићни фестивал у Москви
Божићни фестивал у Москви
Божићни фестивал у Москви
Божићни фестивал у Москви

Међународни божићни фестивал (2-8. јануар) је први овогодишњи музички догађај у Русији. По други пут је одржан је у руској престоници. Његов програм обухвата духовну музику различитих земаља и народа - мелодије, почев од 9. века све до данашњости – од византијских и православних духовних песама све до католичких григоријанских хорала. Наступили су хорови из Русије, Француске, Грчке и САД, који су носиоци и чувари древних традиција.

- Ми се трудимо да се бавимо не само извођачком делатношћу, већ и истраживачком. Ове године смо позвали колективе, који су у правом смислу удубљени у изворе духовних традиција, каже организатор фестивала Олга Љакина.

Божићни фестивал има два уметничка руководиоца: Владимир Спиваков је истакнути виолиниста, диригент, председник Московског Међународног Дома музике, и митрополит Волоколамски Иларион, председник Оделења спољних црквених веза Московске Патријаршије и композитор. - Хорски фестивал омогућује усвајање не само певачке уметности, већ и духовне, религиозне музике – каже митрополит Иларион – не ограничавамо репертоар само литургијским песмама, доста широко третирамо појам религиозна музика. Ја сам принципијелни противник тога да се на богослужењима изводи световна музика у било којој варијанти – наставља архијереј – С друге стране, сматрам да то духовно искуство, које стичемо у цркви приликом богослужења, може да буде пренето и ван богослужења, између осталог, и на концертној позорници.

Моја дела су управо компонована као покушај да се уз помоћ хора и оркестра пренесе аудиторијуму – не баш обавезно црквеном – мисли и осећања, које имамо приликом богослужења, између осталог, у Божићном периоду.

После великог успеха која су дела митрополита Илариона доживела у Ватикану, Торонту, Москви, Истанбулу и Мелбурну, композитор-епископ премијерно је представио аудиторијуму Божићног фестивала – Stabat Mater према латинском канонском тексту. То су веома дирљиве речи, посвећене Богородици која стоји под Христовим Крстом – коментарише митрополит Иларион. Диригент приликом премијере овог дела је био маестро Владимир Спиваков.

Извор: Глас Русије, Митрополија црногорско-приморска