Божићни коктел у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару

Божићни коктел у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару
Божићни коктел у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару
Божићни коктел у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару
Божићни коктел у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару

-Нека свакоме од вас Бог подари мира, доброг здравља и сваког напретка, а Бару, Црној Гори и цијелом свијету истинског мира, разумијевања и слоге, рекао је парох барски Слободан Зековић на свечаности у крипти храма у Саборном храму Светог Јована Владимира. Православна црквена општина Бар приредила је 9. јануара 2017. године  традиционални Божићни коктел у Саборном храму Светог Јована Владимира.

Поздрављаући званице, међу којима је први пут био и Надбискуп барски монсињор Рок Ђонлешај са жупником дон Симом Љујићем, архијерески протонамјесник барски Слободан Зековић пренио им је поздраве Митрополита црногорско-приморског Амфилохија и посебно захвалио свим ктиторима и донаторима храма.

-Нека свакоме од вас Бог подари мира, доброг здравља и сваког напретка, а Бару, Црној Гори и цијелом свијету истинског мира, разумијевања и слоге, рекао је парох барски Зековић на свечаности у крипти храма. Он је додао да је овај велелепни храм подигнут за само седам година, а освештали су га 25. септембра 2016. године три првојерарха - Патријарх јерусалимски и све Палестине Теофило III, Патријарх српски Иринеј и Архиепископ Тиране, Драча и све Албаније г. Анастасије. У светој Литургији тада су учествовали и представници високих делегација свих помјесних Православних Цркава, тако да је тај догађај имао васељенски значај.

-То је велики благослов не само за нас који овдје живимо, већ за цијелу Црну Гору и православље. Сигурни смо да ће благословом светих отаца и Светог Јована Владимира овај свети храм постати истински духовни центар не само града Бара већ и цијеле Црне Горе, гдје ћемо се сви скупа просвјећивати, посвећивати и гријати се љубављу Божјом, рекао је поред осталог Зековић.

Предсједник Православне црквене општине Бар г. Дејан Ђуровић казао је „Вијестима“ да је божићну честитку православном свештенству и вјерницима у Бару послао и главни имам барски Муидин Милаими и да овакво међуконфесионално поштовање у Бару може само да радује.

-То је још један доказ добрих односа међу свештенством и вјерницима све три конфесије, као и доказ да се у овом граду достојно наставља традиција складног живота коју су посебно својим личним примјерима за вријеме Другог свјетског рата овдје учврстили поп Павле Радуновић, надбискуп Никола Добречић и муфтија Муртеза Карађузовић. На понос Баранима је што њихова имена носе улице у овом граду, као што и овај величанствени храм треба да буде на понос не само православним вјерницима, већ и свим грађанима Бара, рекао је Ђуровић.

Он је додао да је митпополит Амфилохије благосиљао камен темељац парохијског дома који ће бити подигнут код цркве Светог Николе у Старом Бару, а који ће носити име чувеног покојног барског проте Павла Радуновића. У програму је наступио хор Свети Јован Владимир са диригентом Мајом Басараб.

Извор: Митрополија црногорско-приморска, Вијести