Божићни концерт хора Светог новомученика Станка

Божићни концерт хора Светог новомученика Станка
Божићни концерт хора Светог новомученика Станка
Божићни концерт хора Светог новомученика Станка
Божићни концерт хора Светог новомученика Станка

У сусрет најрадоснијем хришћанском празнику – Рођењу Богомладенца Исуса Христа, и ове године је у никшићкој Саборној цркви Светог Василија Острошког одржан традиционални Божићни концерт хора Светог новомученика Станка из Никшића.

Концерт црквеног хора Светог новомученика Станка, којим већ двије деценије са успјехом руководи професор Ленка Дурутовић, одржан је у суботу 5. јануара у никшићком Саборном храму. У име братства Саборне цркве Светог Василија Острошког празнично сабрање је поздравио јереј Миодраг Тодоровић, старјешина, а двадесетогодишњицу рада члановима хора и диригенту проф. Дурутовић честитао је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

„Лијеп дан и лијеп повод за ову нашу духовну свечаност у навечерје Рођења Христовог, великог празника наше свете вјере, прослављамо овај дивни и значајан јубилеј – 20 година од оснивања и рада хора Светог новомученика Станка. А када се Господ Исус Христос родио у пећини Витлејемској, прослављали су Га анђели небески и звијезде небеске, људи на земљи, мудраци, пастири заједно су пјевали ону узвишену пјесму која краси наша богослужења “Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља“. Анђеоско појање у свијести Цркве је најузвишенији вид прослављања Бога живог имена Божијег. Свети пророк Исaија је чуо пјесму анђела на небесима још 7 или 8 вјекова прије рођења Христовог, и како анђели небески поју непрестано у славу Божију „Свјат, свјат, свјат Господ Саваот! Исполн небо и земља слави твојеја!“

„Пјесме црквених хорова су литургијске пјесме и зато хорско литургијско појање има веома значајно мјесто у црквеном богослужењу. Хорско појање прославља име Божије, а истовремено оплемењује наша осјећања, али то није оплемењивање у обичном смислу ријечи, већ је то припремање наших чула и нашег бића да лакше прими садржај Божанске истине и да лакше приступи тајнама Божијим; служи, заправо, томе да се наше срце и наш ум припреме како би се у њега смјестила Божија милост, Божија истина и Божија правда. Наша су чула због гријеха огрубјела, окорела, наш ум је успаван, а, управо, појање привлачи нашу пажњу“, поручио је Преосвећени Епископ.

Благосиљајући рад хора, Владика Јоаникије је пожелио да њихови успјеси и убудуће буду велики и од великог значаја.

„Када је нешто благословено, оно, хвала Богу, почне са благословом, а са благословом расте, цвјета и напредује. Хор Светог новомученика Станка, под диригентском палицом вриједне, честите и веома способне гђе Ленке Дурутовић, као што је са изузетним одушевљењем почео прије неких 20 година, тако и данас, ево, видимо да то одушевљење код ове наше дјеце, омладине и одраслих траје, као да су тек почели. За то вријеме они су, заиста, много урадили, много постигли, па се појање овог хора чуло, не само у овом храму него широм Црне Горе, широм наше шире отаџбине и по многим земљама Европе.“

„То је за нас радост и част, а најважније је што је њихово појање постало неодвојиви дио ове литургијске заједнице, ове свете службе коју служимо овдје сваке недјеље и празника. Ко би могао измјерити, и на који начин, какав је допринос овог црквеног хора у протеклих 20 година, колико су пробудили лијепих, узвишених духовних осјећања у нашим срцима, колико је појање овог хора привукло омладине, привукло народа, уљепшало наша богослужења, и колико ће, ако Бог да, убудуће.

Нека буде срећан јубилеј! Честитам на досадашњем труду, раду и свим успјесима, који, нити су малобројни, нити мали, него, заиста, велики и од великог значаја. Нека буде срећан празник, а нашем хору многаја, многаја и благаја љета“, рекао је Епископ Јоаникије.

Публика, која је у великом броју присуствовала Божићном концерту, имала је прилику да чује петанестак духовних и свјетовних композиција. Извођење пјесама „Тебе Бога хвалим“ (Стевана Мокрањца), „Свјете тихиј“, „Богородице Дјево“, „Херувика“ (Петра Крстића), „Ниње отпушчајеши“ (П. Турчанинова), “Свјете тихиј“ (Дворецког), „Пушчи ме“ и II Руковети (Стевана Мокрањца), „Буди имја Господње“ (Д. Бортњанског) у претпразничној атмосфери Саборног храма у Никшићу награђено је срдачним и топлим аплаузом. Вече су употпунили чланови хора: Николина Ковачевић казивањем своје поезије и солисти Лука и Андрија Васиљевић, који су изводили пјесме „Изнад греха изнад смрти“ и „Орловине“.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка