Божићни концерт у Мостару

Божићни концерт у Мостару
Божићни концерт у Мостару
Божићни концерт у Мостару
Божићни концерт у Мостару

У Мостару је одржан традиционални Божићни концерт на којем је наступио хор Србски православни појци из Београда, дјеца која похађају православну вјеронауку и ученици Музичке школе Свети Роман Мелод из Невесиња.

На почетку концерта који је одржан у недјељу, 8. јануара 2017. године бесједу је одржао Владислав Топаловић, свештеник из Сарајева и професор на Богословском факултету у Фочи, који је рекао да је Божић озбиљан празник и празник догађаја који означава улазак Бога у свијет. -Божић требамо славити са мишљу да је Бог постао човјек и да Бога више не требамо тражити на небу већ је Он сишао на земљу. Не морамо се пењати на небо да видимо Бога, него је довољно да се окренемо око себе и да га видимо у лицу својих ближњих. Када погледамо у очи било којег човјека требамо видјети очи самога Бога, рекао је Топаловић.

Мостарски парох Радивоје Круљ истакао је да је одржавање концерта уз најрадоснији хришћански празник у Мостару веома важно, напомињући да је концерт поклон српске заједнице цијелом граду Мостару. -Ово је поклон свим нашим суграђанима и прилика да се сусретнемо и једни другима радујемо, те тако заокружимо обиљежавање Божића, рекао је Круљ.

На концерту су се могле чути духовне, етно и националне пјесме, те божићне пјесме које су извели ученици. Оснивач Србских православних појаца Марко Качаревић навео је да је за њих мостарски концерт веома значајан и да су својим наступом жељели и подржати Србе који живе у том граду. -Веома лијепо смо дочекани у Мостару од свих људи и драго нам је што у Мостару влада таква позитивна атмосфера, рекао је Качаревић.

На концерту је био велики број посјетилаца, као и представника власти, међу којима градоначелник Мостара, министри из Владе ХНК, као и представници културних и вјерских институција. На крају програма дјеца која су били учесници програма су добили божићне пакетиће. Организатори Божићног концерта, који је у Мостару одржан једанаести пут, су Српска православна црквена општина Мостар и културна друштва из Мостара.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка