Божићни концерт у Нишу

Другог дана Рождества Христовог, 8. јануара 2017. године, у Светосавском дому Саборне цркве у Нишу одржан је једанаести по реду Божићни концерт у организацији Нишког црквеног певачког друштва ''Бранко'' и гостујућих учесника.

Иако је хор ''Бранко'' је и ранијих година приређивао традиционалне божићне манифестације у Нишком народном позоришту, Дому војске и другим градским просторима, ово је једанаести пут да се Божићни концерт одржава у великој сали Светосавског дома, у дане празника Рођења Христовог, почев од године подизања овог велелепног здања. То је у свом уводном обраћању нагласио протојереј ставрофор Бранислав Цинцаревић, старешина Саборног храма, поздрављајући високе госте ове свечаности, Његово Преосвештенство Епископа рашко-призренског г. Теодосија, администратора Епархије нишке, председнике градских општина, представнике Војске, Универзитета и сав присутни народ града Ниша који је до последњег места испунио велику салу Светосавског дома. Како је нагласио протојереј ставрофор Цинцаревић, учесници Божићног концерта још једном у ове радосне празничне дане шаљу поруке мира и љубави свом граду и читавом свету.

Након уводне нумере Мокрањчевог Божићног антифона, у извођењу хора Вода жива из храма Светог цара Константина и царице Јелене, којим диригује презвитер Бојан Крстић, и декламовања божићних здравица Вука Ст. Караџића од стране нараторки Марине Милутиновић и Емилије Радмиловић, на сцени се појавио хор Бранко са својим диригентом Саром Цинцаревић, изводећи почетну композицију С нами Бог, руског аутора Павла Чеснокова. Након тога, подмладак Нишког црквеног певачког друштва Бранко којим диригује г. Јована Микић отпевао је неколико народних божићних песама из разних крајева света: Украјине, Румуније, Француске, Сирије и Грчке. Инструменталисткиња Јана Лазаревић извела је сплет народних песама на фрули, а Фоклклорни ансамбл Бранко представио се аранжманом народних игара под називом Водарке. Црквено певачко друштво Бранко наставило је програм са неколико атрактивних композиција, међу којима су биле: традиционална јеврејска песма о златном граду Јерусалиму, песма косовских јунака Христе Боже распети и свети и једна енглеска божићна песма, обе у аранжманима младих чланова хора, Андреја Цинцаревића и Јакова Милутиновића, позната песма Сеобе популарног састава Кербер, у чијем извођењу је учествовао Горан Шепа, оснивач и предводник ове нишке групе, представљен као стари пријатељ и сарадник хора Бранко. Остатак програма састојао се од пригодних песама Владике Николаја у заједничком извођењу хора и његовог подмлатка, са већим бројем солиста: на флаути, виолини, приму, гитари, клавијатурама и тромбону - младих и учених чланова нишких црквених певачких састава. Ауторка синопсиса за овогодишњи Божићни концерт била је г. Марина Милутиновић.

На крају двочасовног програма, који је, као и сваке године, пробудио осећања и разгалио душе присутних, публици се обратио Његово Преосвештенство Владика г. Теодосије, позивајући све нас да на ову радост коју нам доноси Богомладенац Христос одговоримо тако што ћемо и ми Њега обрадовати чистим животом који му приносимо, а који нас саме води ка животу вечном. У продужетку вечери приређен је свечани пријем за високе госте и пријатеље.

Извор: Епархија нишка