Божићни празници у Кувајту

Божићни празници у Кувајту
Божићни празници у Кувајту
Божићни празници у Кувајту
Божићни празници у Кувајту

Са благословом Његове Светости Патријарха Српског г. Иринеја, а на позив српске заједнице која живи и ради у Кувајту, овога Божића у Кувајт су отпутовали јереј Јован Бабић и Невена Бабић, вероучитељи Архиепископије београдско-карловачке, са циљем да, уз помоћ домаћина, организују достојну прославу великог хришћанског празника. Долазак свештеника и вероучитељице изазвао је велику радост код нашег народа који живи у далеком расејању.

Пар дана пред Божић, у једном парку у Кувајту недалеко од обале Персијског мора, окупила су се српска деца и њихови родитељи, како би припремили гипсане фигурице у облику животиња које се спомињу у библијском извештају  о рођењу Господа Христа, а које служе као декорације простора приликом прославе Божића. Наши људи овај парк називају ''Српска ливадица''.

Недељама пред Божић трајале су припреме српске деце у Кувајту за божићну представу и Бадње вече. Поменути вероучитељи су сарађивали са Војиславом и Иваном Митровић, који годинама живе у Кувајту, а који су свих протеклих година били организатори прослава наших празника у овој заједници. Ивана предаје нашој деци српски језик у једној енглеској школи у Кувајту.

Уочи Бадњег дана у сали православног храма Антиохијске патријаршије у Кувајту, организовано традиционално уношење сламе и бадњака са свим старим српским обичајима, уз вертеп и прославу Очева. Све ово су заједнички изводила српска и руска и украјинска деца. Заједница Руса и Украјинаца се прикључила организованој прослави Божића у Кувајту. Многи су први пут видели наше старе обичаје. Радост је била основно осећање свих присутних. Тога јутра, свештеник Јован Бабић је саслуживао браћи из Антиохијске патријаршије и дружио се децом православних Арапа, претежно Сиријаца и њиховим родитељима, којих у Кувајту има око 3000.

На Бадње вече и на Божић, свештеник Јован је служио Литургије на српском, црквенословенском и руском језику. Окупио се велики број људи који Божић славе по старом календару. Нарочито радује што је био велики број деце. Чтеци у олтару су били млади и деца из заједнице Срба, Руса и Украјинаца у Кувајту. Велики број верника се исповедио и причестио. Прочитане су посланице Патријарха српског Иринеја и Патријарха московског и све Русије Кирила. Службама су присуствовали амбасадор Србије Михаило Бркић, отправник послова амбасаде Русије Александар Мушјенко и амбасадор Украјине Владимир Толкач.

Представници локалних заједница поменутих православних народа су изразили велику захвалност Српској Цркви што није заборавила своју децу у расејању током најрадоснијег зимског празника и исказали су огромно  задовољство начином прославе Божића, уз бадањак, сламу, који су донети из Отаџбине, богослужења и богат програм. Руси су са много осећања изнели податак да у Кувајту до сада нису имали прилику да на богослужењу чују јектеније и проповед на свом матерњем језику, нити да се исповедају на руском. Зато су упутили Српској Цркви велику захвалност.

Данас у Кувајту живи и ради око 300 Срба. Радује чињеница да имају високу националну свест. Сва наша деца у овој арапској земљи, причају течно српски језик, пишу ћирилицом и имају додире са својом Црквом, вером и културом.

Свештеник Јован Бабић