Божићно-богојављенска сретања отворио Патријарх српски Иринеј

Божићно-богојављенска сретања отворио Патријарх српски Иринеј
Божићно-богојављенска сретања отворио Патријарх српски Иринеј
Божићно-богојављенска сретања отворио Патријарх српски Иринеј
Божићно-богојављенска сретања отворио Патријарх српски Иринеј

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, Издавачка фондација Архиепископије београдско-карловачке, у сарадњи са Привредном фондацијом Архиепископије, организовала је Божићно-богојављенска сретања, продужени празник богословске и духовне књиге започет на дан светога Игњатија а трајаће до уочи Савиндана. 

„Овај почетак и овакав крај нашег сабрања носе у себи дубоку симболичку поруку. Свештеномученик Игњатије Антиохијски сматра се једним од зачетника светоотачке теологије. Његове посланице остале су нам до данашњега дана неисцрпни извор богословља у Цркви, Литургији, свештенству и духовном животу. Огроман део ових књига које вечерас представљамо вашој љубави, драги посетиоци Сретања, наставак су ових списа и својеврсни плодови корења које је садио и свети Игњатије. С друге стране, дело Светога Саве, обимно и свеобухватно, сабира различите верске и културне аспекте живота наше Цркве и нашега народа. Духовност, теологија, уметност, право и медицина - различити су аспекти његовог стваралаштва, и сви они имају своје одјеке, своје продужетке и разраде на штандовима који нас окружују. Тако су наша сретања не само окружена теологијом великих Отаца, него се у правом смислу речи и настављају ...“ казивао је протојереј-ставрофор проф. др Владимир Вукашиновић на самом отварању посебног празника књиге у сусрет великим празницима наше православне вере. 

Покровитељ овог вишедневног дешавања, у којем учествује тридесетак излагача, јесте Канцеларија са сарадњу са традиционалним Црквама и верским заједницама, која ће и убудуће подржавати делатност везану за просвећење и духовно уздизање нашег народа. Директор ове Канцеларије г. Милета Радојевић потврдио је да ће се наставити даља подршка издавача теолошке мисли у мери у којој је то могуће. „Сведоци смо да сваке године има све већи број нових дела која указују на прави Пут, Истину и Живот “, истакао је г. Радојевић.

Ово празнично сабрање је појањем увеличао Београдски мушки хор под диригентским вођством ђакона Владимира Руменића. Свечаном отварању је присуствовао и амбасадор Белорусије г. Владимир Чушев.

Велика је радост што је наша Црква, али и град Београд, добила још један простор који ће бити центар окупљања и сабирања људи вере, људи културе... простор који ће бити духовни, културни, мисионарски, просветитељски центар обогаћен многобројним садржајима и дешавањима.

Божићно-богојављенска сретања отворио је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј: „Вечерас имамо пуно разлога да будемо радосни, јер се налазимо пред великим празником, празником из кога проистичу сви наши други велики празници, јер да није било Христовог Рођења, не би било ни Васкрса, ни Преображења..., ни других празника који за нас значе више од живота. То је разлог што смо духовно радосни вечерас, пре свега, ми у Цркви, јер овај празник дочекујемо са многобројним народом који се, Богу хвала, полако враћа својим духовним коренима, својој Цркви, својој вери. Надамо се да ће бити све већи број оних који ће тражити смисао живота у Ономе што је откривено свима нама, што нам је свима дато и што остаје да прихватимо и учинимо темељем свога живота. Други разлог је што се излажу књиге у издању Цркве и наших епархија, наших манастира. Тиме се омогућује сваком вернику да оно што Црква проповеда и учи, упозна из књига које се данас објављују. Трећа радост јесте та што се овај сајам и изложба одвијајају у нашем простору обновљеном племенитом наменом да се у њој можемо окупити и показати оно што Црква може и има да покаже нашем времену...“

Патријарх српски је пожелео да предстојећи празник Христвог Рођења сви дочекамо у миру, хришћанском духу и љубави.

Током трајања Божићно-богојављенских сретања одвијаће се подневни и вечерњи културни и духовни садржаји. Сајам је отворен сваког дана, сем празничних дана, од 10 до 20 часова у улици Краљице Наталије 67 - просторије Вазнесенске цркве. Улаз је слободан.

Зорица Зец