Бранкови дани у Вуковару

Бранкови дани у Вуковару
Бранкови дани у Вуковару
Бранкови дани у Вуковару
Бранкови дани у Вуковару

Пригодним програмом одржаним 16. октобра 2016. године у дворани куће нобеловца Лавослава Ружичке, свечано је затворена овогодишња културна и духовна манифестација "Бранкови дани у Вуковару".

Први програмски дан, у којем су учествовали ученици ОШ Драгутина Тадијановића и деца полазници дечјег вртића "Вуковар 2" из Вуковара, одржан је 02. октобра, поред храма Свете Петке на Доброј води. Други програмски дан, под називом "Тамбур, тамбур, ситна тамбурице", у којем су учествовала деца полазници дечјег вртића "Вуковар 2" из Борова Насеља, етно група "Ђурђевак" из Боботе, СКУД "Јован Јовановић Змај" из Бијелог Брда, певачка група "Корени" из Борова и плесна група "Венера" из Вуковара, одржан је 09. октобра, такође поред храма Свете Петке. У трећем програмском дану и свечаном затварању манифестације учешћа су узели ВСПД "Јавор" из Вуковара, рецитатори Гимназије Вуковар и хор "Преподобни Рафаило Банатски" из Зрењанина.

Ова манифестација сећање је на неумрлог младог песника Бранка Радичевића, који је у срећним данима свога живота долазио на Добру воду. Овогодишњи програм био је подсећање и на устројитеља ове манифестације, у Господу уснулог протојереја-ставрофора Јована Радивојевића.

На свим програмским данима присуствовао је велики број посетилаца, уживајући у разноврсном програму који су за њих припремили учесници. Посебан утисак на све посетиоце последњег програмског дана оставили су чланови хора "Преподобни Рафаило Банатски", чији је наступ награђен громогласним аплаузима и овацијама.

Као и претходних година, био је расписан литерарни конкурс "Ружица Радичевић", а од великог броја пристиглих радова у три конкуренције награђено је њих 12. Организаторе посебно радује што су се ове године пријавиле и неке од школа које наставу изводе на српском језику и ћириличном писму, а које до сад нису учествовале у манифестацији.

На самом крају, у име организационог одбора, јереј Вукашин Цветојевић уручио је награде добитницима и захвалнице онима који су помогли да се манифестација реализује.

 Извор: Епархија осечкопољска