Бранкови дани у Вуковару

Бранкови дани у Вуковару
Бранкови дани у Вуковару
Бранкови дани у Вуковару
Бранкови дани у Вуковару

Пригодним програмом одржаним 8. октобра 2017. године у дворани родне куће нобеловца Лавослава Ружичке свечано је затворена овогодишња културна и духовна манифестација "Бранкови дани у Вуковару". Ова манифестација сећање је на вечно младог песника Бранка Радичевића који је у срећним данима свога живота долазио на Добру воду.

Жеља организатора је да овом манифестацијом суграђане и све људе добре воље подсете на песника чија је мајка родом из Вуковара, а кроз стихове, песме и игру пробуде и подсете људе на љубав и радост живота упркос тешком времену у којем живимо. Као и претходних година програм се одржавао недељом поподне.

Први програмски дан био је 24. септембра 2017. године када је манифестација свечано отврена, а у програму су учествовали: јереј Марко Шукунда, парох трпињски, ученици Струковне школе Вуковар, чланови СКД "Просвјета" пододбор Борово и деца вртића "Вуковар 2" из Вуковара и Борова насеља.

Други програмски дан уприличен 1. октобра 2017. године под називом "Тамбур, тамбур ситна тамбурице" донео је наступе рецитатора Гимназије Вуковар, Певачке групе "Наши корени" из Борова, Етно групе "Ђурђевак" из Боботе, КУД-а "Јован Јовановић Змај" из Бијелог Брда и Школе фолклора "Раковац" из Раковца код Новог Сада.
Традиционални интегрисани радни дан за ученике основних школа одржан је 2. октобра. Ове године у интегрисаном дану учествовали су ученици ОШ Драгутина Тадијановића и ОШ Николе Андрића из Вуковара те ОШ "Бијело Брдо" из Бијелог Брда.

У програму последњег дана манифестације, 8. октобра 2017. године, учествовали су ВСПД "Јавор" из Вуковара, Урош Антић, ученик Гимназије Вуковар, Саша Танасић, ученик Техничке школе "Никола Тесла" из Вуковара и Друштво српско-грчког пријатељства "Ирида" из Сремске Митровице.

На свим програмским данима присуствовао је велики број посетилаца који су могли да уживају у разноврсном програму који су за њих припремили учесници. Као и претходних година, био је расписан литерарни конкурс "Ружица Радичевић", а од великог броја пристиглих радова у три конкуренције награђено је њих девет. Организаторе посебно радује интерес школа које наставу изводе на српском језику и ћириличном писму.

Добитници награда:

-ученици нижих разреда основне школе
Андреа Наранчић за песму "Добро се добрим враћа"
Флавио Луцио Гаио Зингони за састав на тему "Учинио сам добро дело"
Сара Пауновић за састав на тему " Јесен у мом граду"

-ученици виших разреда основне школе
Маја Турајлић за песму "Теци теци Дунаве"
Александра Макевић за песму "Дивно је бити дете"
Сара Атлагић за песму "Песникова љубав"

-ученици средње школе
Николина Грудић за песму "Љубав"
Стефани Даниловац за песму "Поноћ"
Саша Танасић за састав на тему "Моја отаџбина"

На самом крају, у име организационог одбора, јереј Вукашин Цветојевић уручио је награде добитницима и захвалнице онима који су помогли да се манифестација реализује.

Извор: Епархија осечко-пољска