Братски састанак свештенства архијерејског намјесништва брчанског

намесништвоЊегово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Господин Василије служио је 16. октобра 2008. године Свету Архијерејску Литургију, на празник светог свештеномученика Дионисија Ареопагита, у цркви Рођења Пресвете Богородице у Скугрићу код Модриче. Преосвећеном Владики саслуживали су протојереј Недељко Анђелић, протонамјесник Миодраг Стевановић и протођакон Славољуб Милошевић. Након Литургије одржан је братски састанак свештенства архијерејског намјесништва брчанског. Пракса у Епархији зворничко-тузланској је да се два пута годишње одржавају братски састанци по намјесништвима. Кореферат на тему „Исцјељење човјекове душе у Цркви" одржао је јереј Александар Михајловић.

По завршетку предавања развила се веома дуга и конструктивна дискусија у којој су подједнако учествовали Преосвећени Владика и сво присутно свештенство. Истакнуто је да одређеним новим схватањима у теологији треба приступати веома обазриво као и да не треба олако приступати осуђивању истих.


Епископ зворничко-тузлански Василије Поједини свештеници заузели су негативан став према начину на који теологију поима и излаже Митрополит пергамски Господин Јован Зизиулас на шта је Преосвећени Владика реаговао казавши да се не смије тако олако осуђивати нешто само због тога што се не разумије у потпуности као и да начин на који теологију излаже митрополит Зизиулас захтјева добро предзнање у свим сегментима живота. Проблем је у појединима који тумаче начин на који теологију излаже Митрополит, јер су невјешти и лоши преводи и лоши тумачи уствари ти који стварају одређене недоумице и забуне, поручио је Владика Василије. Преосвећени Владика посебно је нагласио потребу очувања традиције као и држања учења Светога писма, одлука Васељенских сабора, догмата и канона Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве.
Сљедећа тема о којој се дискутовало свакако је најбитнија а то је начин приступања Тајни над Тајнама, тј. Светом Причешћу као и припреми за исто.

Сви присутни сагласни су да се не смије олако приступати Светом Причешћу и да је за исто потребна припрема у виду поста, молитве и свете тајне исповјести. Духовници су ти који морају пратити духовни раст и развој сваког вјерника и заједнички радити са својим васпитаником на превазилажењу препрека на духовном путу. Духовници су такође ти, који морају одлучити да ли је вјерник спреман да приђе светом причешћу, како би му оно било на спасење душе и тијела а не на суд или осуду. Са задовољством је констатовано да вјерни народ свету тајну исповјести и покајања схвата на један веома озбиљан начин и да јој са побожношћу прилази разумијући пегагошко-духовни значај ове свете тајне. Затим је Преосвећени Владика Василије присутним свештеницима дао низ упута за вршење свете свештеничке службе, посебно нагласивши да се рад са дјецом не смије завршавати само на часовима вјеронауке него да он треба да свој потпун смисао добије у Литургијском животу.

намесништвоВладика је такође истакао да пракса коју он спроводи на Светим Архијерејским Литургијама, када позива вјерни народ да заједно прочита наглас блажена, Символ вјере и молитву Господњу, треба да заживи на свакој Светој Литургији у Епархији зворничко-тузланској, као и да народ са великом духовном радошћу ово чини на архијерејским литургијама. Значај формирања Свеотсавских омладинских заједница, Кола српских сестара и осталих милосрдних организација у склопу Епархије зворничко-тузланске мора бити подржан од стране свештенства од кога се очекује да узме активног учешћа у раду истих. Његово Преосвештенство поручио је свештенству да непрестано мора радити на духовном уздизању као и да мора редовно пратити сва збивања у свијету како би могло дати јеванђелске одговоре на све недоумице са којима се вјерни народ сусреће. Сви пристуни сагласни су са препорукама Владике Василија и заједнички су истакли да је проценат дјеце која желе похађати вјеронауку у Дистрикту Брчко (98%) најбољи показатељ повјерења у Српску Православну Цркву као и да је Црква данас неизбјежан и веома важан фактор у животу Републике Српске. Констатовано је да предмет „Историја религије" са собом носи само конфузију коју ће унијети међу дјецу јер је сам предмет урађен веома непрофесионално као и да су га радили некопетенти људи којима је циљ да униште изворно-вјерковно предање Свете Цркве.
На крају су сви присутни, на челу са Преосвећеним Владиком Василијем, оштро осудили најновије натписе око здравственог стања Његове Светости, као и око избора новог Патријарха, нагласивши да сам Господ Бог одлучује када и ко ће бити изабран за новог Патријарха. Његовој Светости Патријарху Српском Господину Павлу сви су једногласно узвикнули: „На многаја љета".

Након братског састанка Владика Василије је обишао радове на цркви у Градачцу гдје се на лицу мјеста упознао са током обнове ове цркве која је у претходном рату била уништена. Његово Преосвештенство изразио је задовољство до сада урађеним.

Извор: Епархија зворничко-тузланска