Братски састанак свештенства архијерејског намјесништва добојског

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Господин Василије служио је дана 23. фебруара 2010. године, Свету Литургију Пређеосвећених дарова у храму Рођења Пресвете Богородице у Чечави. Владики Василију саслуживали су протојереј-ставрофор Станислав Рађен, јереј Митар Млађеновић и протођакон Жарко Мијатовић.

Светој тајни исповијести приступило је свештенство архијерејског намјесништва добојског са вјерним народом.

На Литургији је значају о поста бесједио јереј Раде Танацковић.

Потом се вјерном народу бесједом обратио Преосвећени Владика Василије и том приликом затражио од вјерног народа опроштај нагласивши да и слуге Божијег олтара гријеше.

„Велика је благодат бити слуга Божијег олтара али су и искушења много већа. Браћо и сестре, у своје и име мог свештенства, молим вас за опроштај ако смо према вама учинили гријех или вас било којим својим поступком навели на гријех", поручио је Владика Василије.

Након Литургије одржан је братски састанак свештенства архијерејског намјесништва добојског.

Веома исцрпно и садржајно предавање на тему „Хришћанство и генетски инжењеринг" одржао је протојереј-ставрофор Мирко Јокић.

„Ако православни не буду реаговали на савремена искушења попут овога прети нам опасност од тоталног губљења и назначења личности. Личност се не разликује само по својим особинама него, ако гледамо онтолошки, и по свом односу према Богу и другим људима. Са етичке стране морамо водити рачуна о светости људског живота, заштити људског достојанства, прихватању друштвених одговорности и управљању оним што је од Бога створено а нама повјерено да Њему приносимо", казао је између осталог протојереј-ставрофор Мирко Јокић.

Присутни су са пажњом испратили излагање о веома актуелној савременој теми за све православне народе након чега се развила конструктивна дискусија.

Владика Василије је потом упознао свештенство са детаљима сједнице Епископског савјета која је 22.фебруара одржана у Сарајеву.

Потом је Владика говорио о великим духовним радостима у Епархији, посебно се осврнувши на освећење васпостављеног манастира Свете Тројице у Сасама и Саборног храма Свете Тројице у Теслићу.

„Ви сте со земљи, ако со обљутави чиме ће се земља осолити" поучио је свештенство, Христовим ријечима, Владика Василије.

Извор: Епархија зворничко-тузланска