Братски састанак свештенства Православне епархије врањске

У петак, прве недеље Великог Васкршњег поста у Православној епархији врањској, сваке године одржава се братски састанак свештенства Православне епархије врањске. По благослову Његовог Преосвештенства Епископа врањског Господина Пахомија, овај састанак одржан је у Врању 19. фебруара 2010. године у сали Црквене општине Врање.

Састанку је претходила Литургија Пређеосвећених дарова, коју је у Саборном храму Свете Тројице у Врању служио Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије са свештенством Епархије врањске. Литургији су присуствовали сви активни и пензионисани свештеници Епархије врањске.

Свештенство Епархије врањске (око 40 свештеника) приступило је Светој Тајни исповести, коју је, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа врањског Господина Пахомија, обавио протојереј-ставрофор Стојадин Петровић, пензионисани свештеник из Врања. У току Литургије Пређеосвећених дарова беседио је протојереј Зоран Трајковић, парох врањски.

Литургији Пређеосвећених дарова присуствовао је и велики број верника који су се причестили. По завршетку Литургије Пређеосвећених дарова, у својој беседи, Епископ врањски Пахомије истакао је значај Свете Тајне свештенства и дао поуку свештеницима како да врше своју дужност, истичући пре свега потребу да у свом пастирском раду брину и моле се за духовно здравље поверене им пастве.

После Литургије Пређеосвећених дарова, у сали Црквене општине Врање одржан је братски састанак који је почео поздравном речју Његовог Преосвештенства Епископа врањског Господина Пахомија који је свештенству говорио о значају поста и дужностима свештеника везаним за њихов парохијски рад и бризи за спасење душа поверене пастве имајући у виду, пре свега, проблеме са којима се суочавају верници у данашњем времену. Епископ врањски Пахомије је, затим, објаснио свештенству садашњи актуелни тренутак у коме се налази наша Црква, посебно имајући у виду проблеме везане за Косово и Метохију, као и потебу за још веће присуство молитве и поста у нашем свакодневном животу.

На крају састанка, Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије упознао је свештенство са текућим активностима у раду Епархијског управног одбора Православне епархије врањске.

Састанак је завршен трпезом љубави чији је домаћин био Саборни храм Свете Тројице у Врању, на челу са старешином протонамесником Ивицом Јањићем.

Извор: Епархија врањска