Братски сусрет патријараха, васељенског Вартоломеја и сверуског Кирила

У петак, 31. августа 2018. године, Његова Светост Патријарх васељенски Вартоломеј примио је у Цариграду у братску посету Његову Светост Патријарха московског и све Русије Кирила и његову високу пратњу, митрополита волоколамског Илариона, председника Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије, и заменика председника овог Одељења протојереја Николаја Балашева.

Предстојатељ свете Руске Православне Цркве најпре је у пратњи митрополита француског Емануила и смирнског Вартоломеја посетио патријаршијски Саборни храм светог великомученика Георгија.

У наставку је у згради Патријаршије дошло до братског сусрета Свјатјејшег Патријарха васељенског Вартоломеја и Свјатјешег патријарха московског и све Русије Кирила. Високом госту је Предстојатељ Васељенске Патријаршије представио све чланове Светог и  Свештеног синода ове Патријаршије који су били сабрани у престоној дворани Патријаршије. После овога два Предстојатеља су разменили поздраве.

Из поздравних говора патријараха Вартоломеја и Кирила

Свјатјеши Вартоломеј је, између осталог, казао: „Веома се радујемо овде у Васељенској Патријаршији што примамо најблаженијег и најсветијег Патријарха Москве и све Русије г. Кирила са пратњом. Сваки наш сусрет је на обострану радост јер имамо прилику да разговарамо о темама од заједничког значаја'', навео је Васељенски патријарх Вартоломеј у поздравној добродошлици патријарху Кирилу у Фанару.

Такође је патријарх Вартоломеј нагласио: „“Верујем у дијалог, јер ако политичке вође кроз дијалог покушавају да реше проблеме својих земаља, утолико више ми који смо верске вође треба да користимо то Богом дано средство разговора да бисмо решавали постојеће проблеме.“ 

Васељенски Патријарх је даље навео: „Посета Ваше Светости се временски поклопила са седницом Светог Синода, тако да су сви чланови Синода овде присутни. Наш Синод се састаје сваког месеца током три дана, а, поред тога, од сутра до понедељка увече, Свети Архијерејски Сабор, сви епархијски архијереји Васељенске Πатријаршије из целога света три дана ће овде заседати. Последњи овакав Αрхијерејски Сабор имали смо пре три године, 2015; био је веома успешан, многе смо проблеме решили, па смо одлучили да се он одржава једампут у три године и договорили се за овај скуп.

Сутра ћемо се сви ми из Патријаршије и сви архијереји заједно помолити за почетак црквене Нове године. Први септембар је први дан наше црквене Нове године. Празновање на тај дан је установио мој блажене успомене претходник Димитрије као дан посебних молитава за заштиту природне околине. На тему заштите природне средине Васељенска Патријаршија је организовала многе важне скупове. Последњи симпозијум на ту тему је управо одржан у јуну у области Атике, а следећи је планиран за јул наредне године у Константинопољу. Ваше Блаженство,  још једном Вам желим добродошлицу".

Предстојатељ Руске Цркве је са своје стране, између осталог, рекао: „Хвала, Ваша Светости, на прилици да се сусретнемо како са Вама тако и са члановима Светог Синода.“

„“У свакој епохи наше Цркве се суочавају са проблемима који искрсавају из спољњег света, али сваки пут уз Божју помоћ налазили смо одговоре и знали смо како да решимо те проблеме,'“ нагласио је патријарх Кирил.

Патријарх је такође рекао: „Веома исправно сте навели тему дијалога и формулисали је веома лепим речима, али сматрам да постоји велика разлика између дијалога који воде политичари и нашег дијалога. У политичким преговорима свако заступа интересе своје земље, док је дијалог унутар Цркве другачије природе. Иако ми представљамо своје помесне Цркве, пре свега имамо на уму јединство Цркве, опште добро и мисију коју Црква има у свету. Дијалог међу помесним Црквама одвија се унутар Тела Цркве, јединственог Тела Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве. То нас обавезује већом одговорношћу, а истовремено јача и надахњује.

Иако разговори које смо водили у овој згради понекад нису били једноставни, одавде смо носили прелепе успомене. Никада не бисмо учинили нешто што би било на штету васељенског Православља јер носимо одговорност за целокупно Православље и Тело свете Цркве ми, Првојерарси помесних православних Цркава.

Ваша Светости, желим да Вам захвалим на овој лепој атмосфери коју стварате сваки пут. Одавде носим најтоплије успомене са наших сусрета од 1971. до данас. Наредни нараштај јерараха имаће за пример ове сусрете. Упркос огромним изазовима са којима смо се суочавали, увек смо постизали циљ, и то не захваљујући нашим малим снагама него благодати Божјој која нас је пратила на нашем делу. Верујемо да ће и данас Бог бити са нама. Желео бих да још једном поздравим Вас, Ваша Светости, као и поштоване чланове Светог Синода.''

Васељенски Патријарх: „Хвала лепо, Ваша Светости! Пошто сте се осврнули на наше претходне сусрете и сарадњу на овом светом месту наше Патријаршије, желели бисмо да се заједно сетимо и наших претходника, духовних отаца и путеводитеља, старца (митрополита халкидонског) Мелитона и Вашег старца; митрополита лењинградског Никодима (Ротова), и других архијереја: владике Јувеналија, Филарета - митрополита минског, нашег учитеља Хризостома, архијереја ефеског, као и свих оних који су се трудили на међуправославним односима и сарадњи. Данас имамо нови нараштај сабраће који се баве том међуправославном сарадњом, али и дијалогом са другим хришћанским Црквама. Тако се живот и пут Цркве наставља. Слава Богу за све, по речи мог великог претходника светог Јована Златоуста.”

Патријарх Кирил: „Молитвама наших предшественика, Господе, оснажи нас да сарађујемо на добро Православља.”

(С грчког превела Валентина Аврамовић)

Из изјаве патријарха Кирила

Пред полетење из Цариграда за Москву патријарх Кирил је одговарао на питања новинарâ. Према речима Његове Светости, прошле су две године од последњег сусрета двојице Предстојатеља, а притом „много чега се догодило у животу наших Цркава и стање у свету се веома изменило“.

Окарактерисавши управо завршени дијалог као „разговор између двојице браће“, Свјатјејши је изјавио да су разматрани „сви проблеми који су били на дневном реду“.

 „Надам се да ћемо и убудуће радити заједно на томе како би у свету било боље“, додао је Предстојатељ Руске Православне Цркве.

 „Без сагласности Његовог Свјатјејшества не желим да Вама пружам детаље, мада ничег тајног није било, ништа што би било изненађујуће,“ напоменуо је патријарх Кирил. Разговор је био веома искрен – разговор поглавара двеју Цркава, свесних одговорности за стање васељенског Православља и за стање душа људских у оним местима и у оним земљама које се налазе у њиховој одговорности.“

Дотакавши се теме продужетка православног дијалога, Свјатјејши Владика је нагласио: „Стално настају проблеми који су изазови за Цркве с пастирске тачке гледишта. Свет се врло брзо мења и ниједна Црква не може доносити решења која би противречила позицији друге православне Цркве.“

„Из овог разлога ми не можемо једноставно унапред програмирати заједничко делање, сарадњу, а из разлога што се свет мења брзо, то и сарадња треба да буде одговарајуће динамична,“, закључио је патријарх московски и све Русије Кирил.

Извор: Московска Патријаршија и Ромфеа

(припремила Информативна служба Српске Православне Цркве)