Братство православне омладине Светог Василија Острошког из Никшића у Великој Британији

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија група чланова Братства православне омладине Светог Василија Острошког из Никшића боравиће ових дана у посјети Братству православне омладине Светог Јована Крститеља из Велике Британије

У посјети Братству православне омладине Светог Јована Крститеља биће група од петнаест чланова Братства православне омладине Светог Василија Острошког из Никшића, а посјета ће трајати од 18. до 23. фебруара. Вође овог пута су протојереј проф. др Борис Брајовић и јереј Слободан Јокић, а током боравка у Великој Британији Братство ће имати прилику да се упозна са бројним хришћанским светињама у Лондону и његовој околини.

- Предвиђено је обиђемо мјесто Колчестер, потом древни универзитетски град Оксфорд у којем дјелује наша православна Црква, а значајан ће, свакако, бити боравак у Лондону, гдје ћемо посјетити све православне Цркве која постоје у том граду, казао нам је Владимир Јарамаз, организатор путовања. - Планирано је да 21. и 22. фебруара будемо у нашој Саборној цркви, посвећеној Светом Сави, гдје ће нам гостопримство указати протојереј-ставрофор Милун Костић, старјешина храма. На предлог и жељу наших домаћина у црквеном ресторану биће организована донаторска вечера, чији приход је намијењен обнови никшићког Саборног храма Светог Василија Острошког, који ће догодине обиљежити значајан јубилеј - 110 година од изградње. У недељу 22. фебрауара предвиђена је заједничко служење Свете Литургије свештеника СПЦ из Никшића и Лондона.

Члановима Братства из Никшића обезбијеђен је смјештај у манастиру Есескс, у близини Лондона, а најављено је да ће их примити и Епископ диоклијски Васељенске Патријаршије Г. Калистос Вер.

Иначе, Братство свеправославних вјерника Светог Јована Крститеља, чији огранак чини и православна омладина, основано је прије више од 30 година. Један од оснивача овог Братства, управо, је и уважени Владика Калистoс Вер, који се сматра најзначајнијим теолошким мислиоцем савременог свијета. 20-ак чланова Братства православне омладине Светог Јована Крститеља, који су прије три године први пут посјетили Црну Гору, су Енглези православне вјероисповјести, а са њима је у Никшићу боравио и отац Филип Хол, свештеник Антиохијске Православне Цркве и неколико православних Румуна, Бугара, Руса, Грка и припадника православне Америчке, Антиохијске, Грузијске и Српске Цркве, који живе у Великој Британији. Током њиховог боравка у Никшићу имали су прилику да се, осим свакодневног дружења са члановима Братства православне омладине Светог Василија Острошког, непосредно упознају са духовним наслеђем Српске Православне Цркве у Црној Гори и да међусобно и са свештеницима размијене мишљења и искуства о литургијском и вјерском животу у својим срединама.

Никшићко Братство православне омладине основано је 1993. са благословом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија. Броје неколико стотина чланова.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка