Брига о православном народу Ливањског кантона

Брига о православном народу Ливањског кантона
Брига о православном народу Ливањског кантона
Брига о православном народу Ливањског кантона
Брига о православном народу Ливањског кантона

Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије састао се са представницима Срба Ливањског кантона

У  двадесетшесту недељу по Духовима, 7. децембра 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије посјетио је Дрвар и у храму Светог Саве служио је свету архијерејску Литургију.

Саслуживали су архимандрит Серафим Кужић, настојатељ манастира Рмања, протојереј Саша Црљић, парох дрварски, протојереј Здравко Богојевић и протођакон Никола Перковић.

Молитвено учешће узео је многобројни вјерни народ Дрвара. У току свете архијерејске Литургије, епископ Атанасије је рукоположио г. Савка Плавшића из Шипова у чин ђакона.

По завршетку свете Литургије новорукоположени ђакон Савко са својом породицом уприличио је трпезу љубави у Дому мјесне заједнице Врточе-Дрвар, којој су присуствовали епископ Атанасије, служашчи свештеници као и многобројна родбина, пријатељи и комшије.

У недељу 7.  децембра 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије при храму Светог Саве у Дрвару, у поподневним часовима, састао се са представницима Срба Ливањског кантона г. Славишом Михајловићем, предсједиком Клуба Срба у Ливањском кантону, г. Велимиром Кунићем, делегатом у Представничком дому Парламента БиХ, г. Стевицом Лукачем, начелником општине Дрвар, г. Урошем Макићем, начелником општине Босанско Грахово и г. Радованом Марковићем, начелником општине Гламоч.

Састанку су присуствовали и високопреподобни архимандрит Серафим (Кужић) из манастира Рмња, свештеници из Дрвара и Босанског  Грахова и познати лекар са овог простора др Симо Билбија.

Повод за овај састанак јесте сагледавање услова живота православних Срба који живе и раде на подручју Ливањског кантона. Ранија констатација је потврђена, а то је да је највећи проблем незапосленост Срба у јавним институцијама општина Дрвар, Босанско Грахово и Гламоч. Овај проблем у пресудној мјери отежава опстанак и развој породица и младих на просторима ове три општине у којима у већој мјери живе Срби.

Епископ Атанасије се са начелницима општина и предсједником Клуба Срба у Ливањском кантону договорио су се о заједничким циљевима и програмима који имају за циљ побољшања услова живота Срба на подручју Ливањског кантона.

  • беседа епископа Атанасија - I - дио
  • беседа епископа Атанасија - II - дио

Извор: Епархија бихаћко-петровачка