Брига за Митрополију, народ, прогнане и невољнике

Брига за Митрополију, народ, прогнане и невољнике
Брига за Митрополију, народ, прогнане и невољнике
Брига за Митрополију, народ, прогнане и невољнике
Брига за Митрополију, народ, прогнане и невољнике

-Кренимо програмом истине и помирења. Истина ће нас ослободити свих наших траума и помирити међусобно. Одаберимо пут љубави и заједништва, пут истине, помирења и обнове, поручио је митрополит Хризостом.

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Хризостом поручио је да ће основни циљ његовог архипастирског рада бити непрестана брига за Митрополију дабробосанску и њено часно свештенство, монаштво, за све храмове, манастире и школске заводе, за повјерени народ, прогнане и повратнике, као и све оне који су у невољама и биједи.

-Дубоко вјерујемо и по срцу осјећамо да је данашњи догађај у Саборној цркви у Сарајеву дан који слави Господа, да се у њему испуни воља Божја и одлука Цркве Христове. Његово промишљање о свему и свакоме, па и о нашој смјерности и у овој славној Митрополији дабробосанској, данас се појављује, рекао је митрополит Хризостом током бесједе након његовог свечаног устоличења и увођења у трон у Храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву.

Током бесједе, владика Хризостом наприје је захвалио Богу, а потом Његовој Светости Патријарху српском Иринеју и Светом Архијерејском Сабору Српске Православне Цркве на указаном му повјерењу.

-Увијек исти и непромјењиви Господ сабра нас данас у светом храму Пресвете Богородице, у овом знаменитом и историјском граду Сарајеву, поводом устоличења Митрополита дабробосанских и сарајевских, и у име велике тајне нашег служења Цркви Христовој, када ми преузимамо ову древну Митрополију, и славимо и величамо свето и величанствено име Божје и хвалимо сва дјела Његова, рекао је митрополит Хризостом и подсјетио да је прије четри године имао част да буде на челу, како је подвукао, велике и славне Епархије зворничко-тузланске. -Ево, и данас са великим оптимизмом преузимам ову Митрополију у своје старање и управљање, нагласио је митрополит Хризостом.

Према његовим ријечима, Црква је света кошница у којој сви заједно, на челу са Епископом као матицом, морају увијек и непрестано радити и стварати нове и мироточиве вриједности. Митрополит Хризостом је нагласио да се Митрополија дабробосанска са великим поносом сјећа свих њених досадашњих митрополита и мученика, који су предано служили Богу, Цркви и свом народу. -Нека нас молитве њихове и благослови прате у све дане живота и рада нашега, навео је он, уз обећање патријарху Иринеју да ће се трудити да оправда његово и повјерење Архијерејског Сабора, као и благочестивог српског народа и истичући да је дубоко свјестан свих изазова и одговорности који стоје пред Митрополијом дабробосанском и пред њим лично.

Владика Хризостом је подсјетио на историјат Митрополије дабробосанске, једне од најстаријих, коју је основао Свети Сава, наглашавајући да је ова епархија кроз своју вишевјековну историју пролазила кроз периоде процвата и напретка, али и између "сцила и харибди и све тако до голготског страдања". -Све то вријеме, истиче Митрополит дабробосански, Господ је био спаситељ и избавитељ ове епархије, која је била једна од највећих страдалница и мученица Светосавске Цркве, и која је у три протекла рата тешко страдавала. У сва та три рата, она је била талац сукоба и сукобљених страна, увијек и од свих обесправљена и дискриминисана по свакој основи - националној, вјерској, идеолошкој и културолошкој. И поред свих тих трагичних чињеница она је снагом вјере, части и поноса, а посебно бриге и опраштања њеног вјерног народа, изнова васкрсавала и стасавала у најљепшу невјесту Христову, истиче митрополит Хризостом.

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Хризостом је позвао све прогнане сарајевске Србе да се врате на своја огњишта и да их обнове и освијетле новим животом. Новоизабрани митрополит дабробосански навео је да су осим српског, страдали у ратовима и други народи, па је рекао да се треба сјетити свих невино пострадалих, погинулих, несталих, прогнаних и обесправљених и у Сарајеву и цијелој БиХ. Владика Хризостом је захвалио Богу што су времена патњи и страдања прошла и позвао све људе да се међусобно поштују и уважавају, те да граде бољи живот у миру и слободи. -Кренимо програмом истине и помирења. Истина ће нас ослободити свих наших траума и помирити међусобно. Одаберимо пут љубави и заједништва, пут истине, помирења и обнове, поручио је митрополит Хризостом.

Према његовим ријечима, грађани у БиХ треба да између себе уклоне све зидове раздора, прије свега оне психолошке и менталне, како би земља у којој живе била земља љубави и доброте. На крају бесједе, владика Хризостом захвалио је бројним званицама и гостима који су својим присуством увеличали данашњу свечаност у Саборној цркви у Сарајеву.

Извор: Срна