Британска краљица Елизабета II код папе Фрање

Британска краљица Елизабета II је посетила у четвртак, 3.4. 2014, Папу Фрању у његовој резиденцији у Ватикану. Приватни сусрет се збио у просторијама поред званичног хола за аудијенције и трајао је укупно пола сата. Краљицу Елизабету II, која је уједно и поглавар Англиканске државне цркве, пратио је њен муж, принц Филип.

Овај незванични сусрет је птотекао без великог протоколарног церемонијала, те је краљицу Елизабету II, која је сада у 89. години живота, пратила мала дворска свита при овом првом сусрету са папом Фрањом. Пре тога је краљица била на ручку у палати на Квириналу код председника Италије г.Ђорђо Наполитана.

Након 20-минутног разговора, краљица Елизабета II је уручила Папи поклон - корпу са производима краљевског пољопривредног добра – међу којима и једну флашу шкотског вискија, мед и мармеладу, а папа Фрања јој је уручио „Декрет“ папе Инокентија XI из године 1679. којим је краљ Едвард Исповедник (Edward the Confessor, 1004-1066) под 9. октобром уведен у литургијски календар Римокатоличке цркве. Едвард је оснивач славне катедрале Вестминстерске опатије (Westminster Abbey) и сматра се заштитником свих енглеских краљева.

Папа Фрања је као поклон уручио једну стаклену куглу са крстом од лапис-лазулија краљици Елизабети II за њеног праунука Џорџа ("Royal Baby"). Џорџ је син принца Вилијама и војвоткиње Катарине и будући престолонаследник на енглеском трону у лози Виндзорових.

Краљица и папе

Папа Фрања је пети папа са којим се краљица Елизабета II сусреће. Од њеног устоличења је минуло 63 године. Крајем априла ће краљици бити 89 година. До сада је у аудијенцију примала 14 енглеских председника владе – први је био легендарни сер Винстон Черчил, а Барак Обама је већ 12 председник САД за време њеног регентства.

Краљица се само није сусрела са Павлом VI (1963-1978) и Јованом Павлом I (1978), док се са свим осталим сусретала било у Риму или Лондону.

Још као престолонаследница сусрела се са папом Пијем XII (1939-1958) 13. априла 1951. и оквиру једне приватне аудијенције. Десет година доцније ствари су се темељито измениле. Она је постала краљица. Папа је постао Јован XXIII (1958-1963), а други Ватикански концил је био пред отварањем. Краљица је поново боравила у Ватикану 5. маја 1961. Око 600 свештеника и семинариста из Комонвелта нашло се да јој ускликне „на многаја љета“, а  ватиканска капела јој је интонирала енглеску националну химну. Краљица је тада разговарала са папом на француском језику, којим она течно говори. Папа Јован XXIII је тада, очигледно добро расположен, изјавио да односи између Енглеске и Ватикана никада нису били бољи.

Након 20 година паузе

Потом је прошло 20 година до следеће краљичине посете Ватикану.  Сада се на трону римских епископа налазио Јован Павле II. Краљица је 17. октобра 1980.г. дошла у визиту папи Пољаку. Тема посете је била  припрема за папину предвиђену посету Енглеској у 1982. Тачно 20 година доцније, управо 17. октобра 2000. г., поводом „свете године“, краљица Елизабета је била у посети папи Јовану Павлу, који је тада био већ видно остарео, дирнуто држећи руку британског монарха.

Сама је у два маха примила папе у посету. Јован Павле II је био први папа у пастирској визитсцији Великој Британији. Његов наследник на трону св. ап. Петра, папа Бенедикт XVI (2005-2013), посетио је краљицу у њеној шкотској резиденцији Holyroodhouse у Единбургу.

Последњи пут код папе

Овом посетом се круг њених посета и путовања у иностранство коначно затвара. Краљица ће, сазнаје се из добор обавештених кругова, након прославе 70-годишњице доласка трупа савезника у Нормандију у јуну ове године коначно престати да путује у иностранство.

Протођакон Зоран Андрић, Минхен