Будимо људи - хуманитарна акција СОЗ Зворник

Предсједник Светосавске омладинске заједнице из Зворника Јелена Ерић, вјероучитељ Марко Данојловић (Уредник Информативне службе Епархије) и чланови хуманитарног одјељења СОЗ-а Зворник Стефан Радошевић и Огњен Чутурић обишли су 29. октобра 2009. године прву особу која се налази у нехуманим животним условима.

У склопу генералне акције „Будимо људи" спроводи се велика подјела одјеће и хране. Са великим потешкоћама се изналазе и новчана и огревна средства.

Драгиња Ђукић је старица која живи у трошној кући без основних животних средстава. Струје већ одавно нема, дрва, новца за лијекове, прозори су без стакала или са разбијеним стаклима...

За сада јој је уручена одјећа и од прехрамбених производа: пасуљ, брашно, кромпир, лук...

Овим путем позивамо све људе добре воље, да помогну сваку хуманитарну акцију у свом граду коју спроводи СОЗ, Коло српских сестара и Удружење Тројеручица.

Планирано је да СОЗ Зворник наредних дана обиђе још неколико породица којима ће, сходно средствима са којима располаже, олакшати тешке животне околности.

Случај Драгиње Ђукић и амбијент у коме смо се данас нашли пробудио би осјећање туге код сваког људског бића због ситуације у којој се налази ова побожна и честита старица.

"Дјецо, има ли дрва? Немам дрва", одјекивале су у нашим ушима ријечи иако их је шапатом старица изговарала. "Биће бако", рекосмо јој, иако дрва немамо али су од тог момента постала наш приоритет.

На жалост, бака Драгиња није усамљена у својој биједи јер Драгиња је данас много, како у Зворнику тако и у свим градовима у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

Правити се слијеп на ову и многе сличне ситуације, на овај позив, значи остати слијеп и глув на Христов позив: „Када помогосте једноме од ових малих, мени помогосте"!

вјероучитељ Марко Данојловић, Уредник Информативне службе Епархије

Извор: Епaрхија зворничко-тузланска