Будући официри воле веронауку

Ове школске године за похађање катихетске наставе пријавило се 76 одсто ученика у Војној гимназији, каже владика Атанасије. Војна академија и СПЦ су сарадњу озваничиле уговором.

ВојскаСпоразумом о сарадњи између СПЦ и Војне академије у Београду за студенте ове високошколске установе једном месечно биће организована предавања како би се упознали са православном духовношћу. Како најављује епископ хвостански Атанасије Ракита, није реч о класичној веронауци, која се од прошле школске године предаје у Војној гимназији, већ о тематским трибинама.

- Српска православна црква је фактор мира и стабилности у свим областима јавног живота и због тога може доста позитивног да понуди и образовном систему Војске Србије - каже председник Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке.

Прво предавање биће одржано већ крајем октобра. Иако теме и предавачи тек треба да буду договорени у сарадњи Војне академије и Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке, владика Атанасије најављује да ће се, између осталог, говорити и о очувању духовног здравља, значају породице, али и супротстављању савременим пороцима као што су дрога и алкохолизам.

- На предавањима ће бити речи и о позитивним примерима из наше славне војне традиције као што су војводе Живојин Мишић и Радомир Путник који су били и православни хришћани. Како је један историчар тачно приметио: „Генерација која познаје своју прошлост боље ће се сналазити у садашњости и имати разговетније поимање будућности". Психолошки је важно да свој идентитет градимо на славној прошлости, а не на поразима. Имамо доста примера и личности којима као народ можемо да се поносимо - објашњава владика Атанасије, који је у име СПЦ потписао споразум.

Викарни епископ патријарха Павла истиче да јавност нема довољно сазнања о досадашњем односу војног школства и СПЦ. Прошле године је веронаука заједно са грађанским васпитањем први пут уведена као предмет у Војну гимназију. Тада се за катихетску наставу пријавило 44 одсто ученика, а ове школске године тај број се повећао на 76 процената.

- У почетку је било страха због увођења веронауке. Али заслугом нашег вероучитеља који је завршио Војну гимназију и Богословски факултет, православна веронаука је представљена на прави начин. Личним примером и залагањем задобио је љубав и поверење ученика и професора. Успоставио је и блиске односе са наставником који предаје грађанско васпитање. За време летњег распуста наш вероучитељ је питомце, међу којима је било и оних који похађају наставу грађанског васпитања, водио и на Свету гору - прича владика Атанасије додајући да између веронауке и грађанског васпитања не би требало да буде неспоразума. Како додаје, уколико се не умеша идеологија, реч је о комплементарним предметима, којима је заједнички циљ да створе корисног члана друштва.

Владика Атанасије одлучно демантује тврдње да међу београдским ученицима опада интересовање за похађање православне веронауке, као што тврде поједини медији. Како истиче, нису сви у Београду православни нити су сви грађани верници. Поједини примери из централних градских општина не дају реалну слику, јер на периферији главног града има школа у којима катихетску наставу слуша чак 99 одсто основаца.

- На простору архиепископије имамо 250 вероучитеља и до сада нисмо имали никаквих проблема. Сви су лепо прихваћени у школским срединама где предају. Да би се превазишли неки заостали страхови према овом предмету увели смо праксу да за Васкрс у Патријаршијском двору организујемо пријем за све директоре београдских школа - каже овај архијереј српске цркве.

Поводом закључка Комисије за верску наставу Владе Србије да сви вероучитељи до 2011. године морају имати факултетску диплому, епископ Атанасије подсећа да је на почетку увођења овог предмета услов била диплома Богословског института. У београдско-карловачкој архиепископији православни вероучитељи углавном имају завршен факултет.

- Уочи почетка школске године појединачно сам се састао са сваким од наших катихета и између осталог проверавао какву диплому имају. Обавезао сам их да убрзају са полагањем заосталих испита и да ме о томе редовно обавештавају. Тако да сам за ових месец и нешто дана добио информације да је њих педесетак дало неки од испита на Богословском факултету - каже владика Атанасије.

Поводом неких незваничних најава да би веронаука од 2010. године могла поново постати факултативни, а не изборни предмет, епископ Атанасије каже да не верује да ће до тога доћи.

- То могу бити идеолошки страхови неких ванинституционалних кругова и то не би било добро, јер би се тиме деградирала веронаука. Покојни премијер Зоран Ђинђић је био далековид човек и између осталих добрих ствари које је урадио спада и увођење веронауке у општи образовни систем - истиче епископ хвостански Атанасије.

Извор: Политика - М. Пешић