Бугарска Црква жели да буде питана приликом доношења нових закона

Софијска новинска агенција „Новините“ извештава да је Његова Светост Патријарх бугарски Неофит упутио писмо председнику Скупштине Цецки Цачевој којим од ње тражи да се Светом Синоду његовој Цркви пружи прилика да даје своје мишљење о нацртима закона који се тичу здравства, просвете, морала и културног наслеђа.

Патријарх је подсетио председницу да је таква пракса примењивана од стране ранијих влада. Патријарх је рекао: „Примећујемо да у последње време ова међусобно корисна пракса бива заборављена, али се искрено надамо да није напуштена.“

Патријарх наводи и пример када је Архијерејски Синод био позиван на расправе у Скупштини по нацрту закона о предшколском и школском образовању када се разматрао предлог Цркве да се веронаука уведе у школе са већински православном децом.

Патријарх Неофит је подсетио председницу: „Црква је била та која је очувала просвету преко школа које је она отварала и финансијски издржавала током дугогодишњег ропства када нису функционисали ни бугарска држава нити пак неки школски систем“.

Извор: Бугарска Патријаршија