Бугарска: У месту Ахелој празник увођења првака у храм

  Ахелој 20. новембар 2015. – Новембра 21, 2015., на Дан хришћанске породице и православне младежи, у бањском граду Ахелој, на југу Бугарске, организоваће се свечаност на којој ће учествовати сви становници града – увод првака у храм, наводи сајт Двери.бг.

Свечано увођење првака у храм јесте  последња етапа целонедељне наставе и радионица посвећених хришћанској породици, каже учитељица првих разреда основне школе Пенка Атанасова. Током ове недеље деца су се упознала са предстојећим хришћанским празником Ваведење у храм Пресвете Богородице, припремили су изложбе, посетили манастир Св. Георгија у Поморју и тамошњи музеј.

Празнични програм почиње 21. новембра у 11 часова са литијом која почиње у Градској читаоници „Светлина“ при храму Вазнесења Христова. Ученике, учитеље и родитеље са барјацима, рипидима, иконама и свећама сусрешће на улазу у храм парохијски свештеник Божидар Желев. Прваци ће први ући у храм. На крају ће деца уручити родитељима своје сликарске радове који су она специјално израдилр поводом Дана хришћанске породице.

Саопштава се да је ово од користи не само за мале ученике, већ и за њихове родитеље, и да ће то постати добра основа за заједнички рад у верском образовању и васпитању деце. Један од циљева празника, који је Бугарска Црква установила 1925. године, скреће пажњу на важност сарадње школе, Цркве и породице на делу развоја деце и омладине.

Извор: Двери.бг (превод Информативне службе)