Бугарска: Житија отаца од Светог Григорија Туронског

Бугарска издавачка кућа „Лествица“ објавила је ових дана дело Светог Григорија Туронског под насловом „Житија отаца“, које је са латинског превео Росев Миланов, аутор многих научних публикација, познат по преводилачкој делатности из ранохришћанске латинске традиције, а који на Великотрновском универзитету „Свети Кирило и Методије“ предаје класичне и источне језике и културу.

Књига садржи двадесет житија светих који су били родом из Француске и Швајцарске, и као таква представља велики увид у књижевну ризницу древног хришћанства, а с друге стране, сведочанство је свог историјског времена.

Свети Григорије Туронски је живео у 6. веку, родом је из Француске. Потиче из породице која је дала много епископа. Стекао је добро образовање и добар увид не само у хришћанску, него и у древноримску књижевност; познавао је Вергилија, Хорација, Салустија, Плинија Старијег и друге, а од црквених писаца Јевсеија Кесаријског, Блаженог Јеронима, Сулпиција Севера, Павла Орозија, Светог Венанција Фортуната, Светог Григорија Великог, Светог Синодија Аполинара и друге.

Почев од 573. он је Епископ града Турона (данас Тур), где се и упокојио 593/594. године. Написао је многобројна књижевна дела, од којих је најзначајнија „Историја Франака“ (10 књига), „Књиге о чудесима“ (међу којима „На славу мученика“ и „На славу исповедника“) и ово споменуто ново издање на бугарском језику. Ова књига пружа могућност да се бугарски читаоци боље упознају са животом светитеља Западне Европе, и оних којих свет није био достојан, али који не остављају овај свет без својих ходатајствених молитава.

Извор: Бугарска Црква (с бугарског Информативна служба СПЦ)