Бугарске Цркве одбацују Истанбулску конвенцију

Никада није толика слога владала међу представницама Православне, Римокатоличке и Евангелистичке Цркве у Бугарској као кад су се заједнички изјасниле против тзв. Истанбулске конвенције Европског савета. Јабуку раздора представља увођење израза „gender“, односно трећег пола, као и страх од упознавања деце са раним сексуалним односима.

Своје ставове Цркве су изразиле своје мишљење на јавној дискусији организованој на Софијском универзитету уз учешће потпредседника Сабрања. Након што се јавно мнење снажно успротивило ратификовању Конвенције, хтело се да се њена садржина размотри у друштвеној дебати како би се уклонили неспоразуми и страховања. Међутим, овај покушај потпуно је пропао.

Уз громогласан аплауз, епископ Кипријан (Добринов) изнео је том приликом  негативан став Бугарске Православне Цркве. Такође се и Римокатоличка Црква у овој земљи изјаснила за критичко превредновање Конвенције. Представник Сједињених евангелистичких Цркава упоредио је Конвенцију са лепим поклоном у којем су спакована змијска јаја, а уз то је апеловао на нови и бољи превод израза „gender“ и предложио даљу дискусију о томе.

Бугарска Православна Црква је искључила поновну дискусију, па и у случају новог превода текста. Само дан  после тога Свети Синод ове Цркве замолио је да се у свима црквама сваког дана чита молитва Мајци Божијој као знак противљења Конвенцији. Такође су се представници Исламске заједнице изјаснили против Истанбулске конвенције.

Извор: Religion & Gessellschaft 3/2018 (са немачког Информативна служба СПЦ)