Бугарски архијереј против крематоријума

Високопреосвећени митрополит Варне Јован изразио се против крематоријума који се гради у овом граду. Почетак радова на изградњи крематоријума он је назвао „трагичним, несрећним и страшним“. А завршетак  крематоријума предвиђен је за фебруар или март идуће године.

И мада архијереј је свестан да није лако наћи нове локације за гробља у градовима са многогобројним становништвом, крематоријуми нису одговор, пошто би представљали потирање народних обичаја. Православна Црква чврсто је стајала против крематоријума. Чувајући високо достојанство људског тела као храма Духа Светога, сазданог по слици Божијој, које дочекује славно Васкрсење о Другом Христовом доласку,Света Православна Црква верује да је изградња крематоријума или подизање таквих установа грех и светогрђе“, пише митрополит Јован.

Јерарси Грчке Цркве су навели својевремено да је изградња крематоријума у Патрасу „рат против Цркве“. Кипарска Црква је решила у априлу 2016. године да не обавља опело над онима који ће бити кремирани.

 „Када хришћанин жели да се његово тело спали, он показује да не верује у вредност које тело има, да га не поштује, одбацује васкрсење тела, а и да је под утицајем разних других јеретичких учења. Овао је догматски проблем,“ каже он.

Архијереј каже да се крематоријуми подижу из пословних разлога, али да општина треба да потражи друга решења у дијалогу са Бугарском Православном Црквом, рецимо да они људи који нису рођени у Варни буду сахрањени у њиховим местима рођења.

Извор: Бугарска Црква (са бугарског Инфо служба СПЦ)