Патријарх Неофит у Бечу

У присуству бугарског православног патријарха Неофита, бечка црквена општина Светог Јована Рилског прославила је свој 50-годишњи јубилеј. Свечану Божанску Литургију у недељу 10. новембра 2019. овде је одслужио митрополит за Западну и Централну Европу Антоније (Михалев) уз саслужењу двојице викарних архијереја Тихона и Поликарпа. Савезни Предсдник Аустрије Александар Ван дер Белен у свом поздравној посланици, коју је прочитао у цркви заменик директора Одсека за култове, оцењено је да бугарска православна заједница важи „за духовну домовину многих људи“.

Ова парохија која последњих година постаје све бројнија, представља „леп симбол“ споне Аустрије и Бугарске. У посланици се Председник Аустрије похвално изразио о бугарском проти и архијерејском намеснику Ивану Петкину. Председник исто лепо говори о ангажовању ове заједнице на духовном, социјалном и друштвеном пољу и посебно наглашава „изванредне односе са другим Црквама, као и сарадњу у Екуменском савету Цркава у Аустрији.“ На свечаности је у име фондације „Про Оријенте“ учествовао њен председник Алфонс Клос.

Његова Светост патријарх Неофит прочитао је на крају свечане Литургије посланицу у којој похвално говори о Аустрији, која је примила многе православне хришћане и пружила им могућност да имају своје цркве, где ће налазити утеху своје православне вере, која „не познаје границе пошто је то вера апостола“.

Патријарха је поздравио митрополит Антоније, а Патријарх је за успомену овој бечкој цркви оставио икону Светог Јована Рилског. Ова црква је освећена 24. јуна 2017. године.

Извор: Каthpress.at (с немачког Информативна служба Српске Православне Цркве)