Бугарски расколници моле за опроштај

Чланови тзв. „алтернативног Синода митрополита Инокентија", расколничке групе у Бугарској, обратили су се патријарху бугарском Максиму тражећи опроштај и молећи да буду примљени у канонско јединство са Бугарском Православном Црквом. По ријечима расколничког епископа Јована, на последњем засиједању „алтернативног Синода" донијета је одлука о помирењу са Светим Синодом Бугарске Православне Цркве. Одлуку су подржали митрополит Инокентије, епископ Јован и о. Николај Николов, док су преостала два члана била против.

„Алтернативни Синод" је о својој одлуци обавијестио и Министарство вјера, као и министра за Бугаре у расијању, г. Божидара Димитрова. Бугарски раскол настао је 1996. године, формирањем тзв. „алтернативног Синода" на чијем челу се, са титулом патријарха, нашао дотадашњи митрополит Пимен. Након његове смрти 1999, Пимена је замијенио митрополит Инокентије. Расколници су у почетку уживали подршку државе, да би након доношења Закона о вјерским заједницама у децембру 2002. били маргинализовани, а 2004. исељени из цркава, манастира и других посједа Бугарске Православне Цркве, које су незаконито заузели. У јануару 2009, након тужбе расколничког митрополита Инокентија, Европски суд за људска права у Стразбуру је изгласао да признавањем само Бугарске Православне Цркве и патријарха Максима, држава Бугарска крши вјерска права тзв. „алтернативног Синода" и њихових присталица. У марту исте године, на заузимање свих помјесних православних Цркава, које су пружиле подршку патријарху Максиму, власти Бугарске су уложиле жалбу на ову одлуку.

Бугарски „алтернативни Синод" је од свог оснивања општио са сличним расколничким и неканонским заједницама у Украјини, Италији и Црној Гори. Поглавара тзв. Црногорске православне цркве, распопа Мираша Дедејића, 1998. је у Софији „хиротонисао" расколнички патријарх Пимен, са својим „алтернативним Синодом".

Извор: Митрополија црногорско-приморска