Бугарски суд није допустио екстрадицију Архиепископа охридског Г. Јована

На отвореном заседању Апелационог суда Бугарске, одржаном 4. јануара 2011. у Софији, суд је одлучио да не дозволи екстрадицију Његовог Блаженства Архиепископа охридског и Митрополита скопског г. г. Јована властима Бивше Југословенске Републике Македоније, из разлога што би екстрадиција била супротна члану 7, тачка 4, Закона о екстрадицији и Европске заповести за хапшења. Према том члану Закона, екстрадиција се отказује када се гоњења врше на политичкој, расној и верској основи.

У овом случају, према доказима који су били приложени Суду, и изјавама сведокâ, јасно се видело да су гоњења против Архиепископа г.г. Јована на политичкој и верској основи. И поред тога што последња пресуда због које је Република Македонија тражила екстрадицију, наводно нема политички карактер, Суд је утврдио да је она само производ континуираних политичких гоњења, која трају од 2002. године до данас.

Суд је оценио да постоји опасност да ће се у случају екстрадиције Архиепископа г.г. Јована у Републику Македонију, продужити политички прогон. Због тога, према горе поменутом члану Закона, бугарски суд је одлучио да Његово Блаженство Архиепископа охридског и Митрополита скопског г.г. Јована не изручи властима у Републици Македонији. Одлука је коначна и ниједна страна нема право жалбе.