Буркина Фасо: Четворо убијено у нападу на католичку цркву

Последњи у низу терористичких напада на хришћане десио се у недељу ујутро на северу Буркине Фасо. Према локалним медијима, наоружани мушкарци упали су у католичку цркву у граду Тулфе и отворили ватру за време мисе, убивши четири верника и ранивши друга два. Бискуп Јустин Киентега, из Оуахигује, описао га је као "терористички напад".

Локални становник је рекао да је напад изазвао панику у селу, што је довело до тога да су се становници сакрили у својим домовима или у грмљу.

Спирала насиља

Прошле седмице нападачи су убили ћетити католичка верника  који су учествовали у верској процесији у Зимтенги. Раније у мају наоружани људи су убили свештеника и пет парохијана у Даблу.

У нападу на протестантску цркву у Силгаџи крајем априла убијено је 6 људи.

Нико није преузео одговорност за насиље, али сумња је пала на исламске милитанте. Влада је окривила неименоване терористичке групе које делују широм региона Сахела. Исламски екстремисти са седиштем у Малију често врше нападе у суседне државе Буркину Фасо и Нигер.

Пораст антихришћанског насиља прети да уништи традиционално мирне односе између муслимана и хришћана у Буркини Фасо.

Хришћани одбацују међурелигијски сукоб

Бискуп Теофил Наре из суседне епархије Каја изјавио је за Ватиканске вести да хришћани не желе да буду затворени у спиралу насиља, упркос растућој несигурности у региону.

"Ово видим као део стратегије џихадиста, које треба да подстакне тензије између [хришћанских и муслиманских] заједница кроз њихове акције", рекао је он. "Мислим да је њихова намера да подстакну рат који би био међуетнички, међурелигијски и грађански."

Међутим, хришћани, рекао је бискуп Наре, желе да избегну замку насиља која хришћанство и ислам супротставља једно против другог."Ово је дело радикализоване групе муслимана", рекао је он.

Према Афричком центру за стратешке студије, напади у региону Сахела повећали су се са 3 у 2015. на 137 у 2018. години.

Извор: Ватикан Њуз (са енглеског Инфо служба СПЦ)