Цариград: Нема изгледа да ће се подизати нове цркве

И даље нема одобрења Завода за заштиту црквено-историјских споменика

Цариград, 8.7.2015. – Ни ове године није добијена сагласност да ће се подићи нека нова црква у овом граду, а што је обећао председник владе Ахмет Давутоглу пре пола године. Наиме, од 1923. г. у Турској није изграђена ниједна нова црква.

Давутоглу је изјавио у јануару да ће се у Турској први пут после оснивања Републике изградити нова црква. Уз дозволу турских власти, у цариградској четврти Језилкеј на градском земљишту требало је да настане црква за сиријске православне хришћане. Ову локацију је један верник завештао Католичкој цркви 1868. г., и служила је као гробље, Године 1950. локација је конфискована и преведена у државну имовину, а гробље затворено.

Сиријски православни хришћани (дохалкидонци), познати и као Арамејци, имају постојбину у југоисточној Анатолији, где је након неколико прогона и сеоба остало 2.000 до 3.000 душа.

У Западној Европи живи их око 200 до 300.000 људи, а око 20.000 у самом Цариграду, где имају цркву са 300 седишта. Из овог разлога богослуже у католичким црквама, на смену са римокатоличким мисама.

Извор: Катпрес (Р.Р.)