Цариград: Византијска црквена музика у аустријском Културном центру

Концерт у присуству Васељенског Патријарха

У присуству Васељенског Патријарха Вартоломеја чула се ових дана стара музика византијског напоја у аустријском Културном центру у Цариграду.  „Атинско друштво цариградских пријатеља музике“ извело је овим поводом композиције тројице композитора, родом из  цариградског предграђа Јеникеј. У овој градској четврти, која је до средине прошлога века била углавном насељена Грцима и изнедрила значајне канторе Цариградске Патријаршије, налази се дворац из средине 19. века у којем је смештен аустријски Генерални конзулат.

Атинско певачко друштво негује традицију византијске црквене музике и снимило је неколико ЦД-а, а и обавило низ турнеја по Грчкој. Слушати ову музику у месту њеног настанка био је догађај и за чланове хора, јавља екуменска фондација „Про Оријенте“.

Аустријски Културни центар је приредио више оваквих верских концерата пред предстојеће божићне празнике. Тако је већ у новембру у сарадњи са јеврејском општином одржан концерт јеврејске музике, а 17. децембра наступила је музичка школа јерменске духовне музике

Извор: Катпрес