"Цене хране ће остати високе"

Савет Уједињених Нација за људска права заседа у Женеви, где разматра високе цене хране које, како истиче то тело, сиромашним људима широм света ускраћују једно од основних људских права.

гладИстровремено, међутим, једно друго тело светске организације сматра да нема места за панику.

Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду у четвртак је, наиме, објавила извештај у коме се каже да је могуће да је најгоре што се тиче скока цена хране већ иза нас, али наглашава и да је време јефтиних намирница, како наводи, "дефинитивно прошло".

Храна све скупља

Нема дискусије о томе да су цене хране у свету нагло порасле ове године, и да су основни прехрамбени производи - попут пиринча - постали недоступни становницима многих земаља у развоју.

гладТо је довело и до протеста у многим деловима света, каже Абдолреза Абасијан, главни аутор извештаја, али наводи да из тог документа избија "обазриви оптимизам":

"Не кажемо да ће се ситуација драматично поправити у односу на прошлу годину, током које су готово све врсте роба достигле рекордне цене. Ситуација ће се побољшати у односу на тај ниво цена - највише због повољних предвиђања за приносе главних усева, као што је пшеница. Међутим, као што знамо, време је непредвидиво - ако се повољне прогнозе не остваре, могли бисмо да имамо исту, или чак још гору ситуацију и ове године".

То су потенцијално добре вести за оне за које је пшренично брашно основна намирница, наводе стручњаци - али шта је с другим основним намирницама, као што је пиринач?

Инфлација прехрамбених производа

Абдолреза Абасијан каже да је проблем с пиринчем "инфлација прехрамбених проивода" на светском тржишту која је, како наводи, захватила земље извознице - што је на исти начин повезано и са ситуацијом са пшеницом.

Он наводи да би стабилизација снабдевања тржишта пшеницом довела до пада цена, што би могло да подстакне земље извознице пиринча да скину рестрикције на извоз - а то би, опет, довело и до снижења цена пиринча.

Истовремено, господин Абасијан упозорава да би оне свакако остале изнад ранијег нивоа:

"Цене би могле да падну, али не на ниво на који смо били навикли до, рецимо, 2006. године. Погледајте само цене горива. Оно нам је потребно да производимо храну и утиче на њену цену. Како да очекујемо да цене хране падну на ниво који је важио када су цене горива биле за две трећине мање? Поврх тога, суочени смо и са порастом потражње хране, сточне хране, па чак и биогорива. Када све то узмемо у обзир, онда је мало вероватно да ћемо се икада вратити у време јефтине хране", каже он за ББЦ.

Добра жетва

Ове године су се већ чула упозорења да многе земље у развоју неће успети да прехране своје становништво.

Међутим, каква су предвидјања за тамошње жетве?

"Многе земље у развоју имале су добру жетву у прошлој сезони. Да то није био случај, ове године бисмо имали проблеме и са земљама извозницима и са земљама увозницима хране. Жетва која долази требало би да буде слична прошлој, али неке земље увознице показују да би могле да имају проблеме ове године. Многе од њих јесу у стању да повећају своју производњу, али то не може да се оствари од једне сезоне до друге - потребне су инвестиције. Зато ћемо одржати конференцију у Риму од 3. до 5. јуна. Биће присутни многи шефови држава, и они ће морати да донесу дугорочне одлуке у том правцу. Кључно је да се ствари раде на дуги рок", каже за ББЦ Абдолреза Абасиан, главни аутор извештаја Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација.

Извор: ББЦ