Централни одбор Светског савета цркава почео са радом у Женеви - Изабран нови Генерални секретар

На позив Светског савета цркава (World Council of Churches) званични представници Српске Православне Цркве учествују на заседању централног тела ове организације које се од 26. августа до 2. септембра 2009. године одржава у седишту Светског савета цркава у Женеви. Представници, који су на предлог Светог Архијерејског Синода СПЦ изабрани на Скупштини ССЦ у Порто Алегреу, Бразил 2006. године, чине Његово Преосвештенство епископ аустралијско-новозеландски Г. Иринеј, члан одбора за јавна питања (Public Issues), и протопрезвитер-ставрофор проф. др Владан Перишић, продекан Православног богословског факултета Универзитета у Београду, члан одбора за номинације.

На овом заседању, сталним делегатима наше Цркве, придружио се у својству стјуарта, студент теологије Београдског универзитета, Немања Мрђеновић из Епархије аустралијско-новозеландске, који је ово место добио у међународној конкурецији.

Светски савет цркава је заједница 349 Православних цркава и Англиканских и Протестантстких заједница из 120 земаља а које представљају 560 милиона хришћана са свих 6 континената. У своје време блаженопочивши Патријарх српских Герман је био један од подпредседника Светског савета цркава. У току његовог кључног мандата подигнута је нова (садашња) зграда Теолошког факултета у Београду на основу значајних прилога Светског савета цркава. За Српску Православну Цркву, особито у тим тешким временима, ова организација представљала је, поред наше дијаспоре, ''вапијући глас'' наше најсветије Цркве у свету. Наиме више пута ССЦ се залагао за суштинска питања у вези са животом и радом Српске цркве и српског народа, као и за важна питања осталих православних цркава.

У новије доба, ССЦ се својим резолуцијама залагао пред моћним институцијама овог света за нашу страдалну Цркву и наш народ на Косову и Метохији, а особито је то учинио на Скупштини ССЦ у Порото Алегреу фебруара 2006. године, као и на заседању Централног тела фебруара 2008. г. где је такође у Саопштењу о касетним бомбама осуђена употреба касетних бомби у нападима на 35 земаља од Другог светског рата, укључујући бившу Југославију. Затим, 24. априла 2008. године, Генерални секретар ССЦ, пречасни др Самуел Кобија, обратио се Светом Архијерјеском Синоду СПЦ поводом самовољног проглашења независности српске јужне покрајине, Косова и Метохије, указујући на одлучност ССЦ, у сарадњи са Конференцијом европских цркава (Conference of European Churches), да будно прате поштовање људских права и верску слободу, као и да разматрају успостављање одговарајућих мера.

Тренутно заседање одржава се у току значајне двадесетогодишњице (1989-2009): а) посвећивање посланицом 1. септембра од стране Његове Свесветости васељенског Патријара Димитрија I о одржавању Богомдане чистоте природе; б) пад Берлинског зида, чији делић се налази управо у седишту женевског центра као поклон и видљиви знак захвалности Конференцији европских цркава за њихову значајну улогу у уклањању овог зида. А за нас Србе, којима ова јубиларна година представља 620. годишњицу Косовоске битке (1389-2009), од великог значајa је учествовање у хришћанским савезима који, штитећи нас од изолације, пружају нам значајну подршку.

Дана 27. августа о.г. на заседању ССЦ, изабран је за новог Генералног секретара ССЦ пречасни др Олав Фикс Твит (Olav Fykse Tveit), досадашњи Генерални секретар Савета за екуменске и међународне односе Норвешке цркве.