Чајниче: Српчад у част Светом Сави

Чајниче: Српчад у част Светом Сави
Чајниче: Српчад у част Светом Сави
Чајниче: Српчад у част Светом Сави
Чајниче: Српчад у част Светом Сави

Свети Сава je највећи српски светитељ, утемељивач хришћанства, просвјете, културе и свега што вjековима краси српско национало биће. Протојереј-ставрофор Момир Васиљевић служио је, на Савиндан, свету  Литургију у Саборном храму у Чајничу, у којој је принео молитве Богу и Светом Сави за спас српског рода. Радост литургијског сабрања заједно са ђаконима поделили су  вјерници и дјеца.

Протојереј Момир Васиљевић је у Светосавској бесједи рекао: -Сви Срби треба да се угледају на Светог Саву. Дјеца и омладна да љубе Бога и поштују старије. Свештенослужитељи да ревносно испуњавају заповјести Божје и духовно учвршћују у православној вјери. Учитељи и просвјетари да уче и просвјећују род српски као што је то чинио Свети Сава. Тако ће сви заједно постати истинска чеда светосавска и одужити се Светом Сави за све што је учинио за српски род.

После молитве преломљен је славски колач и освећено славско жито. Начелник општине Чајниче г. Горан Караџић са породицом је за све госте уприличио славску трпезу. Ова трпеза љубави припремљена је први пут у Светосавском дому као свечарска трпеза у част Светог Саве.

Свештевници храма осветили су и преломили славски колач у основној и средњој школи у Чајничу. У вечерњим сатима  у Светосавском дому чланови Црквеног хора  „Красница“ уприличили су Светосавску академију гдје су наизмјенично пјевали духовне пјесме и рецитовали рецитације посвећене Светом Сави, након чега су најмлађима подељени пригодни дарови. Светосавску академију је припремила Црквена општина Чајниче и Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“.