Час веронауке у дрводељској радионици

Час веронауке у дрводељској радионици
Час веронауке у дрводељској радионици
Час веронауке у дрводељској радионици
Час веронауке у дрводељској радионици

У архијерејском намесништву тамнавском, ученици ОШ "Рајко Михаиловић" из Бањана са својим вероучитељем ђаконом Марком Рафаиловићем одржали су иновативан час веронауке на несвакидашњем месту - у дрводељској радионици.

Господ Исус Христос још као дете боравио је са својом мајком Пресветом Дјевом Маријом код праведног Јосифа. У слободно време бавио се дрводељским занатом помажући праведном Јосифу о чему нам сведочи свето Јеванђеље. Код нас Срба дрводељски или столарски занат био је распрострањен, јер је сваки домаћин знао да за своју заједницу направи од дрвета оно што му је било потребно, нарочито предмете и алатке за земљорадњу. Ученици се, и поред савремених машина, често опредељују за овај племенити позив. Тако је идеја и овога пута потекла на часу веронауке да сами ученици у сарадњи са мајстором столаром направе од дрвета шести велики пано за своју школу, који ће служити за представљање и чување ликовних и литерарних радова, слика, вредних предмета који се стварају на часу веронауке.

Потреба за великим рамом који би био у облику српске традиционалне капе - шајкаче произашла је из намере да се очува сећање на наше славне претке из Првог светског рата, али и ученике који су посетили света места на острву Крф. Током ручне израде прелепог паноа у столарској радионици вероучитељ ђакон Марко Рафаиловић одржао је час вероунауке, причајући о Господу Исусу Христу који је помагао праведном Јосифу у дрводељском занату. Сврха и потреба да се у овим данима прави још један велелепни пано је припрема за традиционалну велику креативну радионицу под називом "Дани Анђела", која ће бити одржана у новембру, у време слављења празника анђела, о Аранђеловдану.

Час који је одржан на необичном месту са ретком темом која се обрађује на часовима веронауке посетила је професорка Јелка Панић, и том се приликом обратила деци.-Као дугогодишњи професор школе учествовала сам у раду различитих креативних радионица, пратила иновације у настави и савременим технологијама, али овај приступ је деци далеко пријемчивији, а и близак нашој култури и традицији. Сећате се да смо ви, ваш вероучитељ и ја правили посни хлеб, који сам први пут пробала у Москви и видела како га праве руска деца. Причу из Јеванђеља о Господу, док је био мали и помагао Јосифу у столарским пословима, преузимате сада. Ви стварате од дрвета српску капу шајкачу, која ће служити као пано и украшавати нашу школу, у којој ће се огледати ваши радови и постигнућа из веронауке. Ја сам том идејом задивљена. Желим још много успеха вама и вашем необичном, ретко вредном и послу преданом човеку, вероучитељу ђакону Марку Рафаиловићу, поручила је професорка Јелка Панић.

Ученици, директорка школе Јелка Панић, вероучитељ ђакон Марко Рафаиловић и столар Славиша Павловић, током свог рада, певали су духовне песме Светог владике Николаја "Кад је Исус мали био" и "Помози нам, вишњи Боже", радујући се и славећи Бога, стварајући лепе ствари за своју школу, негујући веру, братољубље, културу и традицују свог народа.

в. д. директора школе проф. Јелка Панић

Извор: Епархија ваљевска