Часне вериге у манастиру Крки

Часне вериге у манастиру Крки
Часне вериге у манастиру Крки
Часне вериге у манастиру Крки
Часне вериге у манастиру Крки

На дан када празнујемо Часне вериге, 29. јануара 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Крки.

Присутним верницима Владика се обратио речима: -Нека је срећан и благословен данашњи дан када смо се сабрали овде да прославимо име Божије и великог угодника Божијег Светог првоврховног апостола Петра.и његово избављење из тамнице. Ово је ранохришћански празник који нам указује на мучеништво Цркве и то да је проповед Јеванђеља увек повезана са сведочењем, страдањем и затварањем, а са друге стране, на то да земаљске силе не могу да стану на пут тој проповеди. То није било могуће ни када је цар Ирод затворио апостола Петра, нити у било ком другом историјском моменту, нити ће икада бити могуће, рекао је епископ Фотије и додао:

-Једина препрека између нас и Бога је она коју сами поставимо, а то је грех. Из данашњег Јеванђеља смо чули да апостол Петар није имао власт над другим апостолима, како се верује у западном хришћанству, већ је апостолска служба истог достојанства, а власт над свим апостолима има само Господ Христос који њиховом мисијом руководи благодаћу Духа Светога. Свети апостол Петар казује да нам је Господ крштењем дао нови живот да бисмо постали свети попут њега и то је идеал који нам поставља свето Јеванђеље. Говорећи да не можемо да испунимо тај идеал, ми поричемо истинитост Јеванђеља, а истина је да је он свима дотижан, али до њега се може доћи само дугом и константном борбом. То је борба са старим човеком у нама, против греха, а да бисмо живели благословеним животом у Христу. Она представља непрестанио суочавање којим од себе терамо ђавола који покушава да се усели у нашу душу у виду разних нечистих помисли. Кључ успеха за свакога од нас јесте живот у Христу и  свакодневни труд да живимо исправно и богоугодно, то је порука Светог апостола Павла.

На крају беседе епископ Фотије је захвалио оцима из Митрополије загребачко-љубљанске, Епархије бачке и свима који су на празник дошли у манастир Крку.

Извор: Епархија далматинска