Четири године вeронауке у Брчком

У понедељак, 11. новембра 2019. године, у кабинету православне веронауке Пољопривредне и медицинске школе у Брчком одржан је свечани час Четири године веронауке у средњим школама Брчко Дистрикта.

Идеја за реализацију часа који промовише позитивне домете верске наставе у средњошколском систему потекла је од самих ученика те угледне брчанске школе.
Организатори часа, на коме су предавачи били сами ученици, полазници све три конфесионалне веронауке, и њихови верски представници били су Веће ученика Пољопривредне и медицинске школе, на челу са председницом гђицом Хеленом Радић и Секција за афирмацију истинских вредности Пољопривредне и медицинске школе, чији су координатори вероучитељи Бехија Хоџић, вероучитељица исламске веронауке; Иван Шарчевић, вероучитељ католичког веронаука; и Бошко Максимовић, вероучитељ православне веронауке.

Свечани час својим присуством увеличали су и истакнути чланови верских заједница и цркава Брчко Дистрикта: јереј Драган Поповић, председник Актива наставника православне веронауке; протојереј-ставрофор Небојша Драшкић, старешина Саборног храма Успења Пресвете Богородице; мр Мустафа ефендија Гобељић, главни имам Меџлиса исламске заједнице; и пречасни Дамир Ивановић, декан брчанског деканата.

Посебну ноту сабрању ученика, наставника, клира и градских управитеља дале су мајке из све три верске заједнице које су за све присутне приредиле пригодну закуску. Одржавањем часа оправдано је постојање верске наставе, посебно у једној мултиконфесионалној средини каква је Брчко, јер како је истакнуто на самом часу, веронаука подстиче на љубав и човекољубље и афирмише сваку добру особину у осетљивим годинама ученика средњошколске доби.

Бошко Максимовић,
професор православне веронауке у Пољопривредној и Медицинској школи Брчко

Извор: Епархија зворничко-тузланска