Четири века дома Романових

Четири века дома Романових
Четири века дома Романових
Четири века дома Романових
Четири века дома Романових

Буђење сећања - изложба у крипти Храма Светог Саве на Врачару

Поводом навршених 400 година од ступања на руски престо династије Романових, на дан мучеништва и прослављења Светог Цара Николаја Другог Романова и његове породице и сапатника у страдалништву, 17. јула 2015. године у 12 часова у крипти Спомен-храма Светог Саве биће отворена изложба „Четири века дома Романових – Буђење сећања“. Празнoвање ће отпочети светом архијерејском Литургијом коју ће служити Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј са почетком у 9 часова у великој цркви Спомен-храма.

Српски народ са Русијом повезују бројне нити током владавине Романових, посебно за време ратова ослобођења и независности, односно Великог рата, када је Николај Други стао у заштиту Србије у време када јој је претило уништење. Изложба је конципирана као подсетник и скуп визуелних белешки које указују на чињеницу да је период владавине Романових оставио дубок траг у историји не само Руског царства, већ и читавог света. Цар и Његов дом, као светитељи унети су у Саборник светих Руске Православне Цркве и представљају симбол страдања и икону људске издржљивости.

Поставка је склопљена из блока историјских фотографија Карла Буле, који је у дужем периоду био званични фотограф Царског двора, а делом од оригиналних фотографија, репродукција, копија уметничких слика, графика и других илустративних материјала.

Изложба „Четири века дома Романових – Буђење сећања“ одржава се у организацији Друштва за подизање Храма Светог Саве, на чијем челу се налазе Патријарх Српски и Председник Републике. Изложба ће након свечаног отварања бити отворена за јавност у периоду од 17. до 30. јула.