Четврт века парохије Светог Саве у Бостону

Четврт века парохије Светог Саве у Бостону
Четврт века парохије Светог Саве у Бостону
Четврт века парохије Светог Саве у Бостону
Четврт века парохије Светог Саве у Бостону

Бостонска парохија и Саборни храм Светог Саве прославили су велики јубилеј 9. и 10. децембра 2017. године - 25-годишњицу поновног оснивања и непрестане службе Богу и народу.

Прослава је почела вечерњим богослужењем, а настављена у црквеној сали свечаном вечером и пригодним програмом. И поред тога што је  у суботу падао снег, велики број верника се одазвао и дошао на прославу. Поред локалног свештеника и парохијана, прославу су својим присуством увеличали Епископи канадски Митрофан, вустерски и Нове Енглеске Јован из Антиохијске јурисдикције и источноамерички Иринеј, као и румунски, бугарски, руски и грчки свештеници.

Генерални конзул Републике Србије у Њујорку г. Мирјана Живковић је такође присуствовала богослужењу. Велики број парохијана из Патерсона дошао је на прославу, а српски свештеници Живојин Јаковљевић из Њујорка, Ђокан Мајсторовић из Њу Џерзија, Крис Рокнић из Пенсилваније и Иван Марјановић из Мејна су такође били присутни и служили. Епархијски ђакони Јован Аничић и Милош Ждралић су саслуживали.

На почетку програма интониране су химна Сједињених Америчких Држава и химна Републике Србије. Хор Десанка Максимовић, који сваке недеље у Саборном храму учествује на Литургији извео Мокрањчеву Другу руковет.

У току вечерњег програма госте је поздравио председник Одбора Крис Техлириан а касније и месни парох протојереј-ставрофор Александар Влајковић. Гостима се обратио и Еписком канадски Митрофан који је 25 година служио као Епсикоп источноамерички.

У свом обраћању присутнима епископ Иринеј је изразио своје дивљење успехом и напретком у парохији бостонској. Између осталог је рекао: -Често пута се питам како сте ви успели да за 25 врло кратких година покажете овако невиђени успех, а чуо сам да су ваши почетци били веома скромни. У почетку се сабрало 15 до 20 верника и тако би служили од недеље до недеље, а онда вечерас видимо овај прелепи скуп и ову прелепу дечицу...

-Кад год једна заједница слави једну јубиларну прославу као што је ова значајна - 25-годишњица, наставио је Владика, шта у ствари слави? Славимо једну заједницу која зна како да се радује, када имамо венчања, крштења... Заиста само у оквиру једне заједнице човек може, као сабрат са својим најближима, да све оно што је лепо и красно увећава а оно што је тешко, тужно и непријатно, преполови, јер све делите све то са другима. И да не би вас, ове заједнице, и да у ствари не беше српске славе подарене нама по промислу Божјем, како бисмо могли стајати око славског колача, и када свештенослужитељ изусти оне милозвучне речи Христос посреди нас, а ми изговарамо: Јесте и биће!. И заиста, ако је Христос у средини наше заједнице као што јесте у средини ове ваше заједнице, онда сте ви једна Христолика заједница и постајете једна савршена заједница Христове љубави. Хвала вам што постојите, хвала вам што сте се сабрали овде и што доводите вашу децу овде како би учили нашу традицију. Како је лепо било слушати не само гостујући хор Косово који је дошао из Охаја, него чути и вашу дивну децу како певају ове старинске изворне песме.

На крају суботњег програма, ансамбл Грачаница је извео кореографију Гњилане Србољуба Нинковића. Нека од најлепших српских кола, па и ово, потичу са Косова. Гњилане представља свадбени плес, који почиње плесом свекрве која држи хлеб као симбол плодности и украшено сито, као симбол богатства. Затим, играју млада и младожења, а на крају и цела свадбена свита.

Обележавање 25-годишњице парохије Светог Саве у Бостону настављено је у недељу, 10.децембра 2017. године, светом архијерејском Литургијом којом је началствовао Eпископ канадски Митрофан, уз саслуживање Епископа источноамеричког Иринеја, Епископа вустерског Јована и бројног свештенства. У програму су узели учешћа хор Десанка Максимовић, дечја фолклорна група Свети Сава као и мушки хор Косово из Охаја.

После поздравног обраћања председника Црквеног одбора Михаила Техлириана, а у знак захвалности за протеклих 25 година, парохијани су даровали свог проту Александра даровима. У име Црквеног дбора уручен му је напрсни крст, а Коло српских сестара је даривало лепе зелене одежде, на чему је прота Александар захвалио.

Присутнима се затим обратила гђа Мирјана Живковић, генерални конзул Републике Србије у Њујорку, која је навела да се парохија цркве Свети Сава у дијаспори често наводи као углед другим заједницама. 

Уз симболичне поклоне Владикама, чланица Црквеног одбора Нада Сајзмор захвалила је свима на гостовању. У последњем поздравном слову, владика Иринеј је благословио будуће прегалаштво Саборног храма и уз искрене честитке за срећну 25-годишњицу нагласио да је парохија у Бостону дубоко уклесана у његовом срцу и у његовим молитвама. Он је окарактерисао бостонску парохију као заједницу љубави. Пренео је такође честитке престолонаследника Александра и принцезе Катарине Карађорђевић и нагласио је да је присуство генералног конзула Мирјане Живковић веома важно и да то показује јединство Цркве и државе. На крају је захвалио браћи архијерејима за њихово учешће у прослави и повео присутне у заједничку песму Седам сати удара. Овај радосни догађај ће дуго остати у сећању и срцима свих присутних.

Извор: Епархија источноамеричка