Четврти сабор о светости материнствa отворен у Казану

Дана 26. новембра 2015. године, почео је с радом Четврти форум у оквиру програма „Светост материнства“ у престоници Татарстана, Казану. Овогодишњи скуп, који организује Фондација Светог Андреја Првозваног и Центар националне славе усредсредиће се на столетне породичне традиције и вредности које су темељ руске будућности. Сабор је окупио 700 делегата из Русије и других земаља, државне и политичке власти, истраживачке центре, високообразовне установе, јавне и религијске организације и омладинске групе.

Међу учесницима су и Митрополит казански и татарстански Теофан, Архиепископ женевски и западноевропски (Руска загранична Црква) Маихаило, протојереј Димитрије Смирнов, председник патријаршијске Комисије о породици, материнству и детињству; протојереј Николај Соколов, декан Мисионарског факултета при Светотихоновском универзитету, и други.

Протојереј Димитрије Смирнов је прочитао поруку Патријарха московског и све Русије Кирила.

У својим рефератима предавачи су изразили забринутост услед проблема с којима се Русија суочава у својим настојањима да повећа број становника и побољша породичне услове живота. Међу изазове спада висока стопа побачаја и развода. На сабрању је наглашено да власти и јавне установе и организације треба да пружају свеобухватну подршку великобројним породицама како би се осигурао одржив развој друштва и благостања народа.

Извор: Московска Патријаршија (превод Информативне службе)