Чланови Милосрдне секцијe ВДС посетили Дом за слабовидну децу

Чланови Милосрдне секцијe ВДС посетили Дом за слабовидну децу

Чланови Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке су у недељу 30. октобра 2011. године посетили  Дом за слабовидну децу  “Вељко Рамадановић” у  Земуну. У Дому  борави око осамдесеторо  деце различитог узраста, од којих су  нека слепа, слабовида или вишеструко оштећена. Као и обично деци доносимо воће, овог пута је то било  грожђе, банане и мандарине и најновији број “Православља” за особље.

Пошто редовно посећујемо Дом долазимо као стари знанци које деца већ познају и са којима слободно разговарају. Сад је актуелна нова школска година и неке њихове личне преокупације. Прошли пут смо разговарали о припремама  за матуру средњошколаца и  концерту  који су припремали ученици Дома, коме смо присуствовали и који је на нас оставио снажан утисак.
Деца радо говоре о својим интересовањима и плановима. Желе да заврше школе које похађају и да се потом запосле. Не скривају ни да им је, као и свима другима,  понекад тешко. Желе и да покажу своје таленте. Једна Александра пише песме које  нам је и прочитала. Слушали смо је задивљени док је прелазила руком преко потпуно чистог, белог папира исписаног Брајовом азбуком. Сад је четврти разред правно биротехничке школе и жели да студира књижевност. Похвалили смо њен таленат и труд и пожелели јој да  оствари свој сан. То смо  пожелели кроз разговор и другој  деци која имају друге  дарове  и могућности, а посебно младој девојци талентованој за соло певање, која је успешно наступила на концерту ученика Дома  крајем маја ове године.

Нашу  посету  као и увек, подржава и прати љубазно и посвећено особље Дома. Кажу кроз разговор да је  деци    “ово  друга кућа, кад заврше школу и оду из Дома увек се радо враћају. ”  У току наше посете смо и видели младића који је по  завршетку  средње школе  уписао ДИФ   и дошао да види своје старо друштво из Дома. И њему смо пожелели да успешно заврши студије и оствари своје жеље и планове.

Враћамо се својим кућама кроз, за недељно поподне густ саобраћај. Размишљамо о данас толико потребном смирењу и о великом  смирењу  које имају деца са којом смо се управо дружили и растали.Смирење је њихов животни подвиг.

Ми често  заборављамо да се тај подвиг очекује и од нас јер Господ у Јеванђељу каже и заповеда : “научите се од Мене, јер Сам Ја кротак и смирен срцем, и наћи ћете покој душама вашим” (Мт. 11,29).Уколико се наше  срце уз Божију помоћ  усрдно приклони овој заповести  сигурно ћемо лакше пребродити бројне животне тешкоће и уверити се да је, како каже Господ “ јарам мој благ и бреме је моје лако.”

Извор: ВДС